Responsabilitățile elevului

Responsabilitățile tale la școală

Responsabilitățile elevului la școală constituie un subiect de interes atât pentru elevi, dar și pentru cadre didactice și părinți. Deși, în diverse aspecte, accentul este pus pe drepturile elevului, există o serie considerabilă de responsabilități, care trebuie aplicate pentru ca activitățile educaționale să se desfășoare în bune condiții.

În articolul precedent  am prezentat care sunt drepturile de care te bucuri în incinta școlii, însă trebuie să conștientizezi că, la rândul tău, ai anumite responsabilități. Respectarea acestora te va forma frumos, cu o conduită corespunzătoare și vei fi apreciat ca un copil educat, responsabil și ascultător.

Știricește rândurile de mai jos pentru a afla ce anume ești îndatorat să faci când ești la școală:

  • trebuie să frecventezi orele de curs;
  • trebuie să participi la activitățile obligatorii stabilite de planul de învățământ;
  • trebuie să ai un comportament civilizat;
  • trebuie să respecti normele de conduită în școală sau pur și simplu să ai o ținută decentă;
  • trebuie să fii atent la ore și să înveți la toate materiile din programa școlară;
  • trebuie să păstrezi în bună ordine mobilierul școlii, utilitarele, manualele, rechizitele școlare, cât și curățenia în incinta școlii;
  • trebuie să respecți programul școlii, să fii punctual;
  • trebuie să îți tratezi colegii și profesorii cu respect;
  • trebuie să rezolvi conflictele în mod respectuos și împăciuitor.

Recomandăm să nu privești responsabilitățile elevului, pe care le ai la școală, ca pe o obligație dificilă, ci ca pe niște pași în dezvoltarea ta. Dacă ți se întâlmplă ca unii colegi să te influențeze negativ pentru a te abate de la aceste responsabilități, gândește-te că fiecare decizie are și urmări. Alege să respecți normele și vei avea numai de câștigat. Dacă un coleg insistă cu propunerea de a face ceva contra regulamentelor, atunci este bine să te sfătuiești cu învățătorul/profesorul, pentru a-ți da un sfat.

Este posibil să fii o victimă a fenomenului bullying fără să ai idee de acest lucru. De aceea, analizează bine dacă ceva sau cineva te deranjează la școală și discută cu un cadru didactic și cu părinții aceste aspecte. Citește mai mult despre bullying aici.

Nu uita că un copil responsabil câștiga respectul și admirația celor din jur și este recunoscut ca un elev bun, educat.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.