uniforme scolare

Uniforma şcolară – permanenta controversă vestimentară

Luna iunie a adus o hotărâre fermă privind vestimentaţia impusă în instituţiile şcolare. Toţi elevii vor trebui să poarte uniforma şcolară. Ca reacţie, Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, condamnă decizia politică.

În cadrul Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților s-a stabilit o nouă normă cu privire la inițiativa legislativă a creșterii siguranței în școli. Comisia a decis să modifice textul inițiativei astfel încât uniforma școlară să devină obligatorie pentru toți elevii din România.

O perspectivă pro uniforme susţine faptul că în cadrul unei instituţii şcolare, uniforma are câteva roluri binedefinite:

– aparentenţă la un grup;

– evitarea diferenţierii prin brand-urile hainelor şi a calităţii acestora;

– prevenirea unei continue competitivităţi între elevi bazate pe aspectul hainelor;

– obişnuirea cu normele sociale;

– conduită în societate în drumul către şi de la şcoală;

– branding pentru şcoală.

Consiliul Elevilor consideră însă următoarele:

– uniformele obligatorii inhibă comportamentul elevilor și caracterul lor în formare;

– deschid oportunităţi de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele vestimentare şcolare;

– creează discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate.

Obligativitatea uniformelor încalcă, în același timp, Legea Educației Naționale, ce precizează că învățământul de stat este gratuit, principiul de liber acces la educație, cât și decizia CCR nr. 558/2008 conform căreia implementarea uniformelor se realizează la consensul comun al conducerii școlii, a părinților și elevilor.

Consiliul Elevilor se declară dezamăgit mai ales de dorința Comisiei de a restrânge anumite drepturi constituționale, prin impunerea uniformelor obligatorii. Conform articolul 53 din Constituție,  ,,exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”

,, Nu observ că s-ar impune vreunul dintre condițiile prevăzute în Constituție pentru a îngrădi dreptul la liberă exprimare a elevului în școală, cât și dreptul de acces gratuit la educație. Având în vedere că legea are ca scop creșterea siguranței în unitățile de învățământ, legătura dintre uniforme și siguranța în școli este minimă și nu este atestată de niciun sondaj în acest sens. Nu consider opinată însuși simpla prezență a uniformelor în cadrul acestei inițiative, ca factor de sporire a siguranței în școli” a declarat Horia Onița, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

Rămâne de văzut ce va stipula legea privind suportarea cheltuielilor cu privire la realizarea uniformelor. Pănă atunci însă, datorită obişnuinţei românilor, aceştia vor suporta costurile uniformelor ce vor fi purtate încă din prima zi de şcoală.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.