Prima experiență la mare

35 de copii din comunități sărace au văzut marea pentru prima dată

35 de copii, din șapte comunități foarte sărace din țară, au văzut marea pentru prima dată datorită Asociației Reality Check, cu sprijinul Kaufland România, în cadrul programului „Bucurie în Mișcare”.

Copiii au venit la Mamaia Nord din Ponorâta (Maramureș), Clinceni (Ilfov), Castelu (Constanța), Poarta (Brașov), Potlogi (Dâmbovița), Colonia Bistrița (Bacău) și Delta Văcărești (București). Unii dintre ei au mers o noapte întreagă cu trenul, alții au venit doar de la câțiva kilometri depărtare. Pentru toți a fost însă o premieră și o bucurie uriașă.
Raluca Măriuța are 13 ani și a venit tocmai din Ponorâta, județul Maramureș:
,,Marea este mare, mare, mare! Am avut curaj să intru în atâta apă. Vreau să revin mâine împreună cu d-na Sînziana și cu toți frații mei ca să vadă și ei marea. Când voi crește, voi plăti oricât să îi aduc și pe mama și pe tata.”
Copiii fără posibilități au ajuns la mare
De nerăbdare, la prima întâlnire cu marea, copiii au sărit îmbrăcați în valuri. Timp de patru zile, copiii s-au bălăcit, au cules scoici, dar au și învățat să lucreze în grup, să scrie impresii de vacanță și să se ajute între ei. S-au cățărat, au jucat fotbal, au sărit pe trambulină, au tras cu arcul și au jucat tenis. Dupa cum spunea Andreea, care locuiește în Ponorâta: ,,De acum am prieteni în toată țara!”
Unul dintre obiectivele acestei mini-vacanţe a fost ieșirea din comunitate pentru a socializa, pentru a vedea că există şi altă lume în afara celei pe care acești copii o cunosc. Sărăcia severă în care trăiesc este greu de imaginat. Condițiile improprii în care locuiesc, nutriția precară, lipsa accesului la servicii medicale decente îi afectează pe copii din primele zile de viață. Dar potențialul lor este extraordinar, iar prin intervenții integrate, pe termen lung, pot fi ajutați să și-l atingă și, astfel, să aibă șansa de a rupe cercul vicios al sărăciei în care familiile lor trăiesc de generații întregi.
Bucurie în mișcare - Mamaia Nord - prima dată la mare
„Prin programul Fiecare copil în Grădiniță șîȘcoală Ponorâta media anuală de prezență în Ponorâta a crescut de la sub 30% la 75% și se menține, iar datorită prezenței regulate, rezultatele școlare sunt mult mai bune. Kaufland România este unul dintre principalii susținători ai programelor noastre, iar surpriza pe care le-a oferit-o copiilor cu această excursie la mare este cel mai frumos cadou de Ziua Copilului.”, a spus Nadia Gavrilă, membru fondator al Asociației Reality Check.
,,Orice copil se naște cu dreptul la educație. De educația copiilor de azi depinde chiar viitorul țării și de aceea Kaufland România se implică activ în proiecte sociale ce sprijină dezvoltarea comunității. Ne bucurăm nespus să contribuim la bucuria acestor copii, fie că îi sprijinim cu rechizite, alimente, hăinuțe sau îi ducem să vadă pentru prima dată marea. Avem grijă de acești copii, care au atât de multă nevoie de ajutor”, a adăugat Anna-Katharina Scheidereiter , CSR Kaufland România.
Asociația Reality Check sprijină dezvoltarea de programe și politici publice deștepte, cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și puse în practică eficient și corect. Asociația se concentrază în special asupra programelor anti-sărăcie (educație, servicii sociale, locuire, sănătate, ocupare, dezvoltare comunitară în comunități care se confruntă cu sărăcia extremă).

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.