Ia de la MAMA - Cristina Stan

Ia de la mama era așa… ca mama de frumoasă!

“Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească (…) parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” -Creangă

Și mai specială era casa bunicii! Țin minte… intram în salon și era o masă cu geam deasupra, iar dedesubt poze alb negru cu familia. Mereu o căutam pe mama, să văd cât de tare semăm cu ea. Ușile erau vopsite cu un albastru așa, de Voroneț, iar paturile înalte, mereu de nota 10, cu lenjerie albă apretată. În capul patului erau ele, cele 7 perne mici, una pentru fiecare nepot. Paradoxul era că nu aveam voie să le atingem.

Bunica nu mi-a dat o ie niciodată, însă îmi dădea mărunți, din batista cu mărunți, strâns legată. Mama, în schimb, m-a învățat de mică să iubesc portul popular și nu era festivitate să nu mă gătească frumos cu o ie.

Cristina Stan - IE - Dna Învățătoare TALPEȘ NICOLETA

Dna Învățătoare TALPEȘ NICOLETA

La momentul acesta, avem amintire de la ea două ii, dintre care una autentică. E așa… e ca mama de frumoasă! Și mă gândesc, cât de mult contează genul acesta de moștenire!! un cumul de valori, o haină cu însemnătate pentru neamul românesc, pe care fiecare mamă, bunică, ar trebui să o ofere în dar fiicei, nepoatei.

IA DE LA MAMA - CRISTINA STAN

Veșnicia s-a născut la sat, spunea Blaga, și tot acolo a rămas farmecul tradițiilor, al legăturilor umane fără bariere tehnologice; însă autenticul răzbate, ia românească răzbate și încă este cusută manual de către femei talentate.

Este responsabilitatea noastră să valorificăm tradiția și să sprijinim producția românească de ii autentice. Anul acesta, când vrei să faci cadou cuiva, amintește-ți că IA românească poate fi un cadou memorabil, care va trece testul timpului, asemeni multitudinii de sentimente și valori pe care le transmite.

Legătura specială dintre o mamă și fiica ei poate fi foarte greu verbalizată, însă semnificația acestei legături poate fi transpusă într-o ie cu motive românești, care va dăinui peste ani.

Ie românească

* Dă mai departe poveștile țesute cu valori, dă mai departe bucurIA*

Vino de Ziua Internațională a IEI, pe 24 Iunie, la București Mall, să serbăm IA DE LA BUNICA și tradițiile românești. Începând cu ora 17.00, în Lounge Area vor fi organizate: atelier de cusut, workshop Povestea Iei de la sat pe podiumˮ, veți primi sfaturi stilistice despre cum să purtăm IA, de la Irina Markovits, atelier Cosânzeneˮ de împletit părul, atelier de împletit coronițe florale, expoziție cu povestea iei.

Vino și susține Campania IA DE LA BUNICAˮ, semnată Izabela Mandoiu, prin care ne propunem:

  • Să menținem atenția asupra valorilor și tradițiilor românești;
  • Să amintim de ideea cadoului vestimentar atemporal și obiceiul de a dărui o ie din mamă în fiică;
  • Să amintim de valoarea țeșăturilor de calitate, care fac producția românească de haine să fie sustenabilă;
  • Să susținem femeile de la sate, care încă lucrează manual, cos de mână produse, așa cum nici o tehnologie nu o va face vreodată.

IA DE LA BUNICA /ia de la mama- Izabela Mandoiu (1)

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.