Eveniment caritabil organizat de tineri - Galați

Eveniment caritabil organizat de tinerii din Galați

Într-o lume în care nu mai avem timp decât de prioritățile personale, există tineri care sunt atenți la lumea din jurul lor, care empatizează cu nevoile altora. Aceștia nu doar observă, ci au trecut la acțiune și au organizat un concert pentru a ajuta o familie.

Știricim a aflat de această inițiativă și a dorit să vă prezinte mai multe informații, din dorința de afla ce îi motivează pe tinerii din ziua de azi să aibă astfel de activități sociale lăudabile. Astfel am stat de vorbă cu Bianca Maria Spînu, tânără implicată în organizare.

Ştiricim: Frânturi de zâmbete, o sintagmă care te pune pe gânduri. Ce înseamnă acest proiect, înglobează mai multe suflete, sau zâmbete?

Bianca: Am încercat să gândim un titlu care să pună receptorul mesajului puţin pe gânduri. În ziua de astăzi nu mai avem dreptul la un zâmbet adevarat, zâmbim din ce în ce mai puţin şi din ce în ce mai fals. Aşa că noi ne-am dorit  să adunăm frânturile unor zâmbete şi să le ajutăm să se reîntregească, să devină realitate, nu doar o idee dintr-un vis.

Ştiricim: De cât timp există acest proiect și care este obiectivul său?

Bianca: La acest proiect s-a muncit aproximativ 3 luni. Totul a pornit de la o simplă idee, care, la început părea imposibil de realizat. Am auzit de povestea Salomeei prin intermediul unei tabere de vară, organizată de Parohia Sf. 3 Ierarhi, destinată copiilor cu o situaţie financiară mai puţin bună din judeţul Galaţi, acolo unde noi am fost voluntare.

Acolo fetiţa s-a făcut remarcată prin naturaleţea, gingăşia şi modestia ei. Imediat ce am aflat că mai are inca11 fraţiori acasă am fost impresionate. Ulterior, în ajunul lui Moş Nicolae am ajuns la această familie cu daruri. Atunci am văzut condiţiile grele în care îşi duc traiul adolescenţi de vârstele noastre. Asta ne-a motivat să începem să demarăm acest concert.

Am îmbinat frumos tehnologia, astfel promovarea, în mare parte, s-a făcut în mediul online, dar am avut şi deosebita plăcere să fim invitate alături de 2 dintre artiştii care şi-au susţinut reprezentaţiile pe mica noastră scenă: Andrei Cocîrlea şi Iulian Macovei, la un post de radio local.

Bianca Maria Spînu - Galați - Concert caritabil

Bianca Maria Spînu – Galați – Concert caritabil

Ştiricim: De ce sunt importante aceste inițiative în societate?

Bianca: Din punctul meu de vedere aceste proiecte sunt o necesitate pentru societate. Ne sfâşiem între noi şi uităm tot mai mult să dăruim celor din jur, uităm să privim dacă aproapele nostru este bine.

Voluntariatul ar trebui să devină o normalitate. Am încredere în „camarazii mei de generaţie” ca vor inţelege asta. Noi, 3 adolescente am reuşit, asta înseamnă că oricine, chiar oricine, cu puţină voinţă poate face lucruri măreţe.

 

Ştiricim: Cine sunt cei implicați? Cum se pot alătura proiectului cei empatici?

Bianca: Timpul fiind relativ scurt ne-am ales voluntarii dintre prietenii noştri sau colegi. Cei care îşi doresc să vadă evoluţia acestui proiect o pot face pe pagina de facebook: fb.com/franturidezambete

Ştiricim: Ce rol ai tu, Bianca, în proiectul acesta social?

Bianca: După cum am spus mai sus, eu am fost una dintre cele 3 organizatoare (Lidia Petroaia, Bianca Maria Spînu şi Flavia Ioana Tofan). Am fost privilegiată să lucrez cu persoane atat de minunate, relaţia noastră de prietenie cosolidându-se foarte mult după ce am lucrat „cot la cot” la acest minunat spectacol.

A fost o experienţă inedită, pot spune că mi-a schimbat puţin percepţia, am realizat că viaţa poate fi cu adevarat dificilă pentru unii, dar asta nu trebuie sa fie un obstacol. Am realizat cât de important este să fii recunoscător pentru ce ai: o familie frumoasă, sănătate, un loc pe care sa îl numeşti acasă.

 

Ştiricim: Care a fost impactul acestei inițiative de ale cărei rezultate a beneficiat familia Hârțanu?

Bianca: Impactul a fost unul puternic, mulţi tineri dorindu-şi să se implice cât mai mult posibil, începând de la confecţionarea unor creaţii hand-made (felicitări, mărţişoare, şaluri de lână, diverse decoraţiuni pentru casă şi nu numai) destinate vânzării la standurile special amenajate la ieşirea din sală, până la artiştii care au răspuns afirmativ cererii noastre.

Persoanele ce au facut posibilă desfăşurarea acestui concert sunt persoane cu o vastă experienţă dobândită prin intermediul concursurilor naţionale si internaţionale, dar si a show-urilor televizate.

 

Ştiricim: Cum trebuie perceput ajutorul de cei care îl oferă? Dar de cei care îl primesc?

Cele 2 zile alături de familia Hârţanu ne-au schimbat extraordinar de mult pe noi, cei care am organizat acest eveniment. Am putut observa fără mari eforturi că acei oameni, din nimicul  lor, oferă bucurie tuturor celor din jur. Fraţii se iubesc enorm de mult şi se ajută între ei.

Cred că adevarata lecţie am primit-o noi.

Cât despre familie, nu cred ca a existat o persoană în sala de spectacol care sa nu fi varsat o lacrimă în momentul în care copiii şi mama lor eroină au urcat pe scenă. Familia monopartentală din satul Cruceanu, judeţul Galaţi este formată din 12 copii ce locuiesc in doar 2 camere. Accesul se face foarte greu deoarece drumul spre mica lor casă nu este asfaltat. Toţi copiii încearcă să îşi depăşească condiţia, acest lucru fiind dovedit de rezultatele foarte bune la şcoală.

Cei 6825 de lei strânşi în cadrul evenimentului i-au fost oferiţi doamnei Hârţanu, care a participat la concert împreună cu 5 dintre copii. Suma este un bun început pentru ca familia să facă unele reparaţii absolut necesare la căsuţa din cătunul Cruceanu, judeţul Galaţi.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.