Cultivarea inteligenței parentale

Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare

Cultivarea inteligenței emoționale este un subiect de interes în zilele noastre. Părinții sunt mult mai atenți la modul în care își cresc copiii, încercând să le ofere nu doar lucruri materiale, dar mai ales o relație armonioasă cu sine și în familie. Luna octombrie marchează aceste preocupări printr-un eveniment de seamă, în cadrul căruia, patru specialiști pe probleme de parenting, vor discuta despre cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare.

Trei dintre cei mai apreciați experți în psihologie și parenting vor urca pentru prima dată pe aceeași scenă, în scopul de a ne împărtăși informații esențiale pentru starea de bine a copiilor și a părinților lor. Conferința este parte din programul național #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia, având ca obiectiv promovarea sănătății relaționale, prin cultivarea inteligenței emoționale și interpersonale, manifestată sub toate formele ei.

Părinți, bunici, bone, educatori, specialiști în sănătate, psihologie și psihoterapie, dar și reprezentanți ai social media — sunteți așteptați deopotrivă, informațiile transmise fiind accesibile și esențiale atât familiilor și specialiștilor în domeniul sănătății mintale, cât și bloggerilor și mai ales reprezentanților din sistemele educaționale.

Cei trei experți pornesc de la același mesaj:

Părinții și îngrijitorii din zilele noastre au șansa de-a cultiva flexibilitatea, receptivitatea și reziliența copiilor de azi și a adulților de mâine, dacă își ajustează stilurile parentale prin dezvoltarea inteligenței parentale.

Te invităm să te gândești, chiar acum, preț de câteva secunde la:

• Cum ar arăta viața ta acasă, dacă te-ai putea conecta mai ușor la copiii tăi, stârnindu-le atenția, curiozitatea și receptivitatea față de ceea ce este important pentru voi ca familie?
• Cum ar fi, dacă ai observa că între voi există o mai bună cooperare?
• Cum ar fi, dacă ați înlocui, cu toții, rigiditatea sau dramele emoționale cu starea de prezență conștientă și flexibilitatea psihologică?
• Cum ar fi, dacă adolescenții și copiii și-ar putea exprima mai ușor propriile emoții și sentimente, evitând astfel certurile și discuțiile inutile?
• Cum ar fi să știi exact ce să-i spui copilului, pentru ca creierul acestuia să treacă de la starea de reactivitate la cea de receptivitate?
• Cât ați fi cu toții de fericiți dacă tu, ca adult, ai avea informații corecte și validate științific despre ceea ce este sănătos și ce este nociv pentru starea de bine a familiei tale?

Așadar, conferința de la București, din 29 octombrie, este despre: nevoile reale ale copiilor, flexibilitatea și inteligența parentală, impactul relației de cuplu asupra dezvoltării și sănătății copilului, dar și despre sănătatea emoțională și relațională a întregii familii. Acestea fiind strategiile prin care îi putem ajuta pe copiii zilelor noastre să-și dezvolte sănătatea mintală și reziliența, pentru a deveni adolescenți și, mai apoi, adulți curajoși, plini de compasiune și deschiși față de conectarea umană.

Mesaj de la Diana Stănculeanu (Salvați Copiii):

Trăim într-un context social bogat și flexibil, care permite și încurajează discursul despre ființa umană dintr-o perspectivă complexă ce aduce laolaltă nevoi, emoții, progres, sănătate, dezvoltare, echilibru, corp, minte, spirit. Suntem preocupați mai mult ca niciodată de binele, dezvoltarea, devenirea și progresul copiilor noștri încă din primele clipe de viață. Puține sunt dimensiunile vieții lor, ce rămân neanalizate — ne preocupă educația, socializarea, relațiile, adaptarea lor; ne lăsăm zilnic prinși în dezbateri fără sfârșit legate de abordările de parenting care vor transforma, sau nu, copiii noștri în super adulți. Rămâne însă o bucățică din copiii noștri care pare să nu cucerească încă agenda publică, deși, atunci când o va face, va împărți părinții, educatorii, profesioniștii în creșterea și educarea copiilor, în tabere fierbinți — sexualitatea, ca parte fundamentală a personalității umane, deci și a copilului.

Vă invit pe 29 octombrie să vorbim, onest și fără rușine, despre educație sexuală, a noastră și a copiilor noștri, în strânsă legătură cu sănătatea, protecția, viața afectivă, intimitatea și autonomia pe care, le dorim prezente în familiile noastre.”

Mesaj de la Urania Cremene:

Până să apară copiii, cuplul părea a fi un întreg, în care cei doi își terminau unul altuia propozițiile. Mai apoi, unul sugerează căciulița pe cap, celălalt susține călirea. Unul consideră că răsfățul este nociv și acționează mai dur, în timp ce celălalt își ia puiul în brațe, ferindu-l de cearta arțăgoasă… Și acesta este numai începutul.

De ce avem stilul parental pe care îl avem și cum influențează aceste diferențe dinamica în cuplu? Ce impact au aceste diferențe asupra felului în care ne educăm copiii și ce se întâmplă pe termen lung? Cum putem ajunge la un consens, acolo unde pare că nu există niciunul? Vino să afli toate acestea…”

Mesaj de la Gáspár György: 

Societatea evoluează de la o zi la alta și odată cu aceasta se schimbă și nevoile esențiale ale copiilor care ne colorează viața. Pe vremea noastră, cei mici (dar și cei mari) erau pupați doar în somn, iar adulții evitau emoțiile așa cum noi ne ferim astăzi de boli și viruși. În prezent, societatea s-a dezvoltat atât de mult încât inteligența emoțională și «emodiversitatea» sunt părți esențiale ale sănătății relaționale, ce reprezintă cel mai important predictor pentru succesul și reușita în viață.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți face față emoțiilor dificile, despre strategiile inteligente prin care poți oferi un prim ajutor emoțional și despre cum să fii un adult de încredere în viața copiilor din jurul tău, atunci, pe 29 octombrie, e musai să fii în sală.”

Evenimentul este moderat de jurnalista Paula Herlo.

Paula este senior corespondent ProTV și producător al emisiunii „România, Te Iubesc!. În 2008, a câștigat premiul internațional Emmy în urma campaniei media Tu știi ce mai face copilul tău?. De asemenea, este președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață. Se numără printre cele mai active persoane publice din spațiul media românesc, având un angajament solid față de starea de bine a oamenilor. Activitățile umanitare ale Paulei și proiectele sale pot fi urmărite pe site-ul paulaherlo.ro.

 Detalii despre program, locație și participare, aici. 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.