Retorica, din nou la modă

Pe vremuri, debate-ul era un simplu joc şcolar în cadrul căruia exersai cum este să fii un mic “avocat”, aducând cât mai multe argumente pro sau contra unui subiect, indiferent de propria opinie.  În prezent, debate-ul este tematica unor concursuri la cel mai înalt nivel de pregătire. Laura Cornei este o tânără care arată că se poate, că avem tineri dornici de a se afirma prin cunoaştere şi talent aplicate. 

Laura Cornei, elevă a Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Paşcani, este unul dintre tinerii care a reprezentat cu succes ţara într-un campionat mondial, deşi are doar 15 ani. Ea este campion mondial la dezbateri, în urma participării la concursul organizat de Union Society Oxford University, International Schools Debates & Awards Final, competiţie ce a reunit, în Anglia, tineri din 43 de state, în perioada 7-10 iulie.

Laura a concurat alături de elevi din ţări în care dezbaterile sunt deja o tradiţie şi unde sistemele de învăţământ sunt recunoscute ca fiind cele mai bine puse la punct din lume. De asemenea, Laura este singura participantă care provine dintr-o şcoală de masă, restul învăţând în unităţi private. De apreciat este faptul că eleva din Paşcani a început pregătirea în acestă direcţie doar de la începutul anului şcolar 2014-2015, când s-a înscris în Clubul de dezbateri „Narnia”, înfiinţat de profesorul Daniela Orăşanu.

„După terminarea liceului, Oxford este pe lista mea de interes, dar nu m-am decis încă ce voi face în viitor. Vreau să am cât mai multe opţiuni. Deocamdată merg pe mai multe domenii. Dacă ştiu să fac de toate, pot merge la orice facultate! E clar că limba engleză este un atu, dar nu neglijez matematica sau franceza, unde particip, spre exemplu, la Olimpiadă“, consideră Laura.

laura cornei 2 laura cornei

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.