Cristina Antonică a intrat în lumea fermecată a cărților și vrea să convingă cât mai multă lume de beneficiile cărților pentru copii. Îi place lumea copilăriei şi o trăieşte alături de fiii săi. Şi pentru că vrea să împărtăşească magia cărţilor adresate copiilor, a înfiinţat Editura Creanga Fermecată, o baghetă magică, cu care transformă gândurile în cuvinte scrise şi cuvintele scrise în cărţi ce vor dăinui peste ani.
În viața de zi cu zi sunt mama Clarei, Taniei și a lui Petru, fiică, mamă, soră, soție, angajat. Ca fiecare dintre voi: Om. Am 36 ani și acum 6 ani, însărcinată fiind cu al doilea copil, am pus bazele unei mici edituri, Editura Creanga Fermecată.
Nu am știut absolut nimic despre acest domeniu, știam ce doresc să livrez Lumii. Atât. Știam că dincolo de ceea ce sunt si fac, venise momentul în care trebuia să fac ceva pentru Ceilalți. Am învățat totul de la zero și am întâlnit la fiecare pas oameni potriviți,care să ajute acest mic proiect să se materializeze.
Principiile din spatele proiectului meu sunt: să ofer lectură sănătoasă celor care doresc și au disponibilitatea să investească în ei înșiși, să ofer cadrul necesar timpului de calitate în familie, să promovez ilustrațiile care sporesc imaginația și creativitatea copiilor.
Au ieșit, cu ajutorul meu, sub privirea și atentia mea, 13 titluri minunate: 3Povești cu Îngeri, Surâsul Cerurilor, Ucenicul Vrăjitor, Nu mi-e frică, nu mi-e frică de nimic!, Povestea zilei de naștere, Mama care educa singură, Cele 12 simțuri și educarea lor, Identificarea, cunoasterea și armonizarea temperamentelor, Arta de a mustra, Să cunoaștem numerele.
Semnificația numelui Editura Creanga Fermecată
Numele proiectului editurii este inspirat de simbolul Crengii de aur, întrucât editura îşi doreşte să ajute părinții să ofere copiilor aurul unei copilării fericite. Pe solul unei lungi preocupări cu educația sănătoasă a înflorit ideea unei edituri, care să aducă celor mici cărți sănătoase, ca ilustrație și conținut.
Ilustrația și narațiunea sănătoase hrănesc sufletește și spiritual, armonizează temperamentele, dezvoltă și educă imaginația, care la adult va deveni creativitatea și originalitatea ce îl vor face competitiv.
Aspecte abordate în poveștile publicate
Poveștile oferă copilului un model de urmat, o lume minunată potrivită lui, armonie interioară, aurul care face copilăria sursă de vitalitate mai târziu în viață.
Targetul cărților
Poveștile se adresează unui palier larg de vârste, segmentul de vârstă fiind de la 1 la 100 ani. Cineva ne-a povestit că a citit Povestea pădurii și ca adult a găsit-o puțin didactică. Dar când nepoata a venit în vizită i-a cerut să-i citească cartea. A trebuit să o citească cinci zile la rând…Și, a spus doamna, abia atunci am pătruns înțelesurile, pe care nepoata le gustase încă din prima zi, tocmai datorită inocenței specifice copilului…
Potențial material didactic
Ne dorim să ajungem cu cărțile în grădinițe. O carte buna este totdeauna un material didactic de folosit: Ucenicul vrăjitor de Ileana Vasilescu are ca erou un băiețel dezordonat care învață importanța ordinii și curățeniei. Povestea pădurii de Ileana Vasilescu familiarizează copilul cu pericolele ce pândesc pădurea. Nu mi-e frică, nu mi-e frică..de nimic de Ileana Vasilescu îi învață pe copii să se lupte cu diferite feluri de frică și să o depășească.
Povestea zilei de naștere, scrisă de Mery Voiculescu este și poveste și scenariu de sărbătoare de făcut de ziua copilului în grădiniță. Surâsul Cerurilor de Ileana Vasilescu este un ciclu de povestiri potrivite atât de Paște cât și de Crăciun, ajutând la viețuirea autentică a celor două sărbători… sau 3 Povești cu îngeri.
În plus mai sunt și cărțile din Colecţia Gifted Parents&Teachers folositoare educatoarelor și învățătoarelor, părinților și profesorilor: Cele 12 simțuri și educarea lor de Ileana Vasilescu cu multe jocuri de dezvoltare a celor 12 simțuri, Identificarea cunoasterea si armonizarea temperamentelor de Ileana Vasilescu.
Pe lângă descrierea simțurilor, cartea cuprinde și exerciții pentru dobândirea abilității de a identifica combinația de temperamente a fiecăruia, ca și Arta de a mustra de Ileana Vasilescu, o culegere de scurte povești cu tâlc, pentru a certa inteligent și eficient.
Ce spun copiii Cristinei despre aceste cărți și despre poveștile în sine
Copiii noștri ca și ceilalți copii nu fac evaluări de carte și poveste, ci cer pur și simplu ca povestea să fie citită iar și iar…Sunt impresionante împărtășirile mamelor privind reacțiile copiilor la poveștile noastre, dar pe acestea le găsiți pe pagina de Facebook a Editurii Creanga Fermecată…
Recomandare de folosire a cărților de povești
Interacțiunea cu o carte este prilejuită de părinte prin citit, povestit. Gestionarea interacțiunii înseamnă în cazul nostru abordarea lecturii, spunerii. Orice părinte care își iubește copilul ar trebui să-i facă marele dar numit Carte/Lectură. Poveștile, cărțile în general sunt prieteni adevărați, de toată viața.
Întreruperea firului narativ pentru explicații, rupe vraja, spulberă atmosfera tainică. Copiii iubesc lumea basmului, care îi hrănește sufletește. Ei nu au nevoie și nu rezonează cu dăscăleala, cu explicarea anumitor aspecte. Copiii de azi sunt foarte inteligenți și înțeleg din context, iar dacă povestea este lungă sau am citit-o prea repede pentru el, la recitire totul devine clar.
Rolul poveștilor în viața copiilor
Nu ne propunem să dam lecții, ci să dăruim o lume bună, frumoasă, adevărată prin conținutul spiritual, care să crească oameni adevărați, puternici interior, liberi, creativi.
Pentru a achiziona cărțile noastre, putem fi contactați pe pagina de Facebook Editura Creanga Fermecată, prin Cristina Antonică, tel. 0720703737.
Editura este deschisă și altor persoane care vor să publice
Cu mare drag primim propuneri de publicare din partea altor persoane. Pentru diversificarea activității editurii, rugăm să ne trimiteți creațiile voastre, dar în același timp să aveți răbdare, citirea cere timp, publicarea este un proces lung și complicat.
Știricim: Am înțeles că, în curând, veți publica o nouă carte, Legenda Cerului, al cărui text este inspirat dintr-o poveste veche despre Constelațiile, care se văd de pe Cerul României. Există o variantă de pre-sale, prin care părinții să o cumpere în avas, pentru a sprijini proiectul?
Cristina Antonică: Pentru moment, din păcate, nu avem o variantă pre-sale pentru Legenda Cerului, al cărui text este inspirat dintr-o poveste veche despre Constelațiile, care se văd de pe Cerul României. Cei care lucrează pentru editură sunt extrem de puțini numeric și frecvent apelăm la colaborări part-time ori sprijin prietenesc.
Sunt multe feluri de a face bine ori a ajuta. Ajutând o mică editură ca a noastră, ne faci nouă un dar și pe lângă darul, pe care îl primești tu prin cărțile noastre, ajuți mulți alți oameni să primească un dar de suflet. Adică faci 3 daruri în același timp…
Cei care vor să susțină educație non-formală din România, se pot adresa editurii pentru donații, sponsorizări sau alte proiecte cu beneficiu comun.
Contact: creanga.fermecata@yahoo.ro / 0720703737