Lumea lui Izi – un teatru de păpuși digitalizat

Anul 2020 are și aspecte pozitive, printre care digitalizarea în timp record și deprinderea abilităților în online. Nici actorii nu se lasă mai prejos și vin cu idei minunate, menite să stârnească melacolie părinților și să atragă copiii acolo unde își petrec destul timp: pe youtube. “Lumea lui Izi” prezintă, într-o formă educativă și jucăușă, valori esențiale dezvoltării sănătoase a copiilor. Izi este o cățelușă galbenă, prietenoasă și foarte curioasă. În fiecare episod, ea îi primește pe copii în căsuța ei, unde, alături de prietenii ei haioși, Mot și Bubu, au tot felul de aventuri. Câteodată, se confruntă cu diferite provocări pentru care găsesc o rezolvare în… Lumea Imaginației.

Rădăcini actoricești

Ana este Artist Păpușar și Regizor, a absolvit Universitatea de Teatru și Film “I. L. Caragiale”, Departamentul Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete și a activat ca Artist Păpușar Independent timp de opt ani în România. Ana a studiat în Statele Unite și a obținut diploma “Master of Fine Arts in Dramatic Arts” în programul Puppet Arts la Universitatea Connecticut, US, printr-o bursă Fulbright.  Tot acolo a lucrat cu păpușari care fac acest gen de teatru de păpuși, numit TV Puppetry.

De la întoarcerea în România în 2016, Ana a reluat colaborările și proiectele dedicate Teatrului cu Păpuși. A realizat regia spectacolelor pentru copii “Onix si Barton” la Opera Comică pentru Copii, “Jurassic” la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și “Iepurele Alb” la Teatrul de Artă București.

În toamna lui 2019 a deschis stagiunea Operei Comice pentru copii cu spectacolul musical cu păpuși, “Erus și Valea Generozității” (regie, păpuși, scenariu, versuri) și a regizat spectacolul multimedia “Dincolo de Salcâmi” – pentru public adult, la Teatrul Arte Dell’Anima. În prezent, împreună cu Marius Dinu, Ana Crăciun a înființat compania independentă de teatru de păpuși – Free Puppet Theatre– atelierul de lucru aflându-se în cadrul comunității NOD Makerspace.

Atracția pentru magia copilăriei

Ana lucrează de mai bine de zece ani cu copiii și transpune în spectacolele sale lecții importante pentru ei și pentru părinți.  Pasionată de lumea teatrului de păpuși, Ana are o mare putere de a face lumea mai bună și crede că prin intermediul lui Izi, copiii pot percepe mai ușor norme, repere, lecții de care au nevoie. Izi e și ea mică, așa că descoperă totul împreună.

Lumea lui IZI, un proiect deosebit

La declanșarea stării de urgență, eu si partenerul meu, Marius Dinu, alături de care am creat compania independentă de teatru de păpuși, Free Puppet Theatre, ne-am văzut în fața unui scenariu cu tente de gri: închiși în casă, cu toate spectacolele și festivalurile suspendate, fără posibilitatea unei surse de venit în viitorul apropiat. După câteva zile de întrebări și gânduri, am decis să vedem partea bună a lucrurilor și să pornim într-o aventură.  Am readus la viață un proiect care aștepta de ceva timp…să fie timp: o emisiune online pentru copii – Lumea lui Izi.

Reacțiile sunt incredibile. Primesc filmulete de la părinti cu copii care dansează alături de Izi sau care urmăresc episoadele de câteva ori pe zi. Copiii vorbesc cu plantele ca să crească mai frumoase, așa cum face Izi, îi ascultă sfaturile despre pungile de pânză la cumpărături și își cultivă legumele lor, așa cum și-a cultivat Izi ceapa. E minunat!

                              Ana Crăciun Lambru

Timp pentru muncă și iar muncă

Cine știe, cunoaște că materialele video precum cele pe care le realizează Ana și Marius implică, pe lângă talent, o serie de alte activități: scrierea scenariului, realizarea recuzitei și a personajelor care apar alături de Izi, repetițiile, filmarea, selecția fotografiilor pentru Lumea Imaginației, selecția muzicii și editarea video și audio. Toate aceste activități se materializează într-un nou episod în aproximativ o săptămână.

Proiectul ne dă motivație și ne și distrăm, atunci când nu ne împiedicăm de cabluri, întrucât filmarea are loc în micul nostru living :). Editarea o facem la distanță prin team viewers – editorul nostru a fost nevoit să închidă studioul și să se mute la Buzau, la țară în această perioadă. Ne așteaptă vremuri interesante.

Ce planuri există pentru IZI?

Serialul își propune ca, prin intermediul aventurilor lui Izi, al poveștilor și discuțiilor cu invitații (personaje păpuși sau umane), să îi ajute pe cei mici să descopere informații prețioase despre familie, prieteni, relații, viața în comunitate, mediu și multe altele.

Izi vorbește despre emoțiile pe care le are și pe care toți copiii le simt: bucuria, furia, tristețea, fricagelozia, frustrarea, timiditatea, surpriza, rușinea, vina, anxietatea, mândria, empatia și, prin mici povești și întâmplări, îi ajută să le înțeleagă mai ușor.

Dacă vă întrebați de ce un cățel și nu alt personaj, aflați că Anei îi plac mult cățeii.

Când am creat-o pe Izi, poate îmi era dor de cățelul meu care a devenit al surorii mele atunci când am plecat în America. Cred că am vrut sa creez un personaj simpatic, pufos și prietenos, care sa reprezinte curiozitatea și pofta mea de joacă și în care copiii să se regăsească. Cred că am reusit.

Scenariile sunt scrise și interpretate de Ana Crăciun Lambru și Marius Dinu, iar editarea video este realizată de Cristi Enache de la Total Image.

Izi îi așteaptă pe copii și pe pagina de Facebook “Lumea lui Izi”, unde scrie despre aventurile ei și postează fotografii de la filmări. Mai multe informații despre proiectele Free Puppet Theatre, puteți găsi accesând paginile de Facebook și Instagram ale companiei.

Izi vă așteaptă în lumea ei și vă trimite pupici cu licurici!

Dați Subscribe și aduceți un plus de magie în viața copiilor!

Dacă vreți să vedeți o discuție avută între Ana, Izi și Liana Stanciu, dați click.

Interviu In direct cu Viata cu Liana Stanciu

Lumea lui Izi – Pagina ei de Facebook 

Free Puppet Theatre – Facebook 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.