Liberalizarea, industrializarea, democratizarea, curente care au condus societatea spre prioritizarea intereselor proprii, capitalism, și multe alte implicații negative. România nu respectă normele cu privire la poluarea prin deșeuri, fapt pentru care riscă o amendă din partea Comisiei Europene. Este timpul să acționăm responsabil!
Consumerismul este un termen perceput pe dos în România. De fiecare dată când se discută despre producție, cerere, risipă, poluare, se specifică și noțiunea de consumerism, ca obsesie de consum a umanității.
În realitate, consumerismul este mișcarea de mase care își propune apărarea intereselor consumatorului față de abuzurile specifice societății de consum, precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. (conform dex.ro)
O inițiativă de consumerism a fost discutată la RFI, emisiunea Planeta Verde: din 2018, Guvernul interzice pungilor subțiri din plastic, pe motiv că nu sunt regenerabile și poluează mediul. în 2010, fiecare cetățean european consuma, în medie, 198 sacoșe de plastic, în România cifra depășind 250 sacoșe de plastic pe an.
În consecință, consumatorii vor fi nevoiți să folosească pungi de plastic mai rezistente, reutilizabile, sau alternative, precum plasa din material textil.
De câțiva ani folosesc o traistă gri, căptușită, pe care o spăl des și pe care o denumesc traista cu cărți. De ce traistă și nu sacoșă? Pentru că în copilărie am asociat o anume magie conceptului de traistă, fiind utilă și pentru păstrarea amintirilor. Este mult mai comodă în metrou și nu trebuie să car 1kg în plus de piele sau imitație. Deci da, pentru unele deplasări prefer traista mea, nu o poșetă chic.
Cumpărăturile pentru casă sunt transportate cu trăistuțele textile, primite de la diferite brand-uri, la diverse evenimente. Le întrețin atent, pentru că urăsc să foșnească plasele de cumpărături și să dau de fiecare dată 50 bani sau 1 leu în plus, pentru 2, 3 produse necesare.
Românul suferă de posesie și cu siguranță majoritatea avem acel raft cu pungi de plastic. În curând sper să se schimbe acest comportament, să avem raftul cu sacoșe prietenoase cu mediul, sacoșe pe care le putem spăla și refolosi, ca în anii ‘90.
Mulți vor vocifera această hotărâre, însă doar măsurile drastice mobilizează într-o direcție pozitivă. Și m-am pregătit în acest sens. Am o nouă trăistuță, cu un print minunat, care îndeamnă la visare: Santorini. Am luat-o de pe ColoredIdeas.com Grafica cu ilustrație de vacanță este disponibilă și pe tricouri, ceea ce o să vă pregăteasă spiritual pentru vacanța viitoare și o să vă amintească cu drag ulterior. Sper să vă placă și vouă ce au în shop.
Ilustrațiile folosite pentru aceste trăistuțe, cum îmi place mie să le spun, ascund povești speciale de călătorie, pe care le puteți descoperi aici.
Sfatul meu: achiziționați-vă din timp sacoșele textile, de la anul sigur vor fi puuuțin mai scumpe, întrucât e normal, cererea ridică prețul.
În timp ce alții vânează cele mai bune oferte la poșete prețioase de brand, eu caut traista potrivită pentru cărți, pentru păpuși și alte acareturi, cu gândul la celebra replică a Veronicăi:
Dar eu vreau trăistuța…