Festivalul Mărul de Aur - Bacău

Copii premiați la Festivalul „Mărul de Aur“ – Interviu –

Denisa și Ilona sunt două surori care, de la vârste fragede, au fost direcționate către cultura românească, muzica populară și portul tradițional. Pasiunea are nevoie și de motivație, iar aceasta vine odată cu premiile. Weekendul acesta, la Bacău a avut loc Festivalul „Mărul de Aur”-, iar surorile au plecat acasă cu premii importante.

Sâmbătă, 13 Mai 2017,  etapa concurs a Festivalului Internațional „Mărul de Aur”- ed. a VII-a a avut loc la Bacău. Denisa Amieroaie și sora sa, Ilona, au fost printre concurente, fiecare înscrisă pe etapa de vârstă corespunzătoare. Cele două surori sunt cunoscute deja în peisajul muzicii populare și visează să păstreze iubirea pentru muzica de calitate, autentic românească.

Le admirăm curajul și eforturile, fapt pentru care am decis să le luăm un scurt interviu, pentru a afla ce anume le determină să cânte muzică populară, într-un context mai puțin favorabil muzicii comerciale din prezent.

Denisa – sora mică – 

Știricim: Denisa, ce înseamnă pentru tine acest premiu, locul I la Festivalul Mărul de Aur?

Denisa: Acest premiu pentru mine este foarte important, este al patrulea concurs la care am participat.

Știricim: Ce presupune pregătirea pentru un astfel de moment?

Denisa: Tot ce am făcut până acum cred că înseamnă.

Știricim: Ai emoții când ești pe scenă?

Denisa: Am avut emoții mari pentru ca a fost ziua mea iar cei de acolo (organizatorii) mi-au făcut surpriză cântându-mi „La mulți ani !”.

Știricim: Contează să fii aplaudată după ce cânți?

Denisa: Da, contează, îmi place foarte mult. Eu am plâns in seara de premiere.  Îmi doream trofeul grupei „Mărul de Aur”. Am fost cea mai mică la categoria 5-7 ani. Ma ambiționez și la anul, Trofeul „Mărul de Aur“, o sa îl iau eu.

 

Ilona – sora mare – 

Știricim: Ilona, spune-ne, de ce ai ales să cânți muzică populară, de ce nu pop?

Ilona: Am început sa cant muzica ușoară de la 3 ani, dar mai târziu am descoperit ca îmi place muzica populară. De la 7 ani până în prezent cânt muzica populară, simt că mi se potrivește mai mult și mă simt mândră să duc mai departe tradițiile românești .

Știricim: Îți place portul popular? Ai recomanda și altor tineri să poarte ținute tradiționale? Dacă da, de ce, dacă nu, de ce?

Ilona: Iubesc portul popular, mă simt mândră că sunt româncă, fiecare costum popular pe care îl am are o poveste frumoasă. Da, aș recomanda tuturor tinerilor să respecte munca strămoșilor noștri și să poarte cu drag costumele populare, care sunt unice și foarte frumoase.

Știricim: Ai vreun obiectiv cu privire la muzica populară, vrei să faci o carieră din cântat?

Ilona: Da îmi doresc sa ajung o artistă cunoscută, știu că trebuie să muncesc foarte mult, este o lume frumoasă dar și foarte grea. Sunt la Colegiul „Dinu Lippati“ clasa a V-a, unde studiez vioara și anul II la școala Populară de Artă, unde studiez canto popular, cu domnul Aurel Mustățea.

Știricim: Ce alte genuri de muzică îți plac?

Ilona: Îmi plac toate genurile, pot să cânt orice, dar muzica populară ocupă un loc special în inima mea.

Știricim: Dacă cineva te invită să cânți la o nuntă, ai accepta?

Ilona: Da, am cântat la botezuri, nunți și anul acesta voi merge unde sunt invitată. Este o experiență frumoasă să vezi cum le faci pe plac oamenilor, așa capăt încredere in mine și mă pregătesc să cânt în fața multor oameni.

Festivalul „Mărul de Aur“ este organizat cu sprijinul financiar al Primăriei Bacău. Peste 250 de tineri au intepretat sâmbătă, 13 mai, la Teatrul „Radu Beligan“ din Bacău iar duminică, 14 mai, băcăuanii s-au bucurat de Concertul de Gală, la care au participat mari nume ale lumii artistice: maestrul Nicolae Botgros şi 30 de instrumentişti din Republica Moldova-Orchestra Naţională „Lăutarii din Chişinău, Ion Paladi, Tatiana Jacot, Olga Verbitschi, Patricia Viviane (Brazilia), Rafael Bobeică, Victoria Nikitchenko (Ucraina), Tudor Turcu, Gabriel Nebunu, Carmen Rădulescu, Ana Dabija, Nina Manolache, ş.a.

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.