Povești din calendar – o carte cu tâlcuri românești

Povești din calendar este o carte adresată copiilor, dar de care se vor bucura și părinții. Lansarea oficială are loc sâmbătă, deși în librării, primul stoc a fost deja epuizat. Luați și copiii, este un prilej de a-i obișnui cu evenimentele culturale. 

Mai știți cum e numită luna noiembrie în tradiția populară? Sâmbătă, 5 Brumar, de la ora 11:00, vă puteți aminti, sau puteți afla, dragii copii. Veți răsfoi cartea la Ceainăria Cărturești Verona, unde Iulia Iordan și Veronica Neacșu vă vor aștepta cu paginile deschise, ca să aflați poveștile din spatele lunilor din calendar, așa cum s-au transmis ele de la stră-stră-stră-stră-bunici și până în zilele noastre.

Ce se întâmplă la Ceainărie? Veți citi, veți povesti și veți desena propriile calendare cu un pic de ajutor de la autoarele cărții. Pentru inspirație, veți putea admira planșele originale ilustrate de Veronica, expuse în ceainărie între 1 și 15 noiembrie.

Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Pentru a rezerva un loc,  puteți scrie la inscrieri@carturesti.net.

O carte cu povești vechi românești repovestite pentru cei mici de Iulia Iordan și ilustrate inedit de Veronica Neacșu, “Povești din calendar” adună laolaltă douăzeci și două de feluri de a călători în timp pe vremea când Dumnezeu și sfinții se plimbau pe pământ, când zăpada nu avea culoare sau pe vremea când Ileana Cosânseana pocnea din biciul ei fermecat pentru a-și transforma palatele într-un măr de aur.

“Povești din calendar” le deschide celor mici și celor mari o fereastră asupra obiceiurilor, tradițiilor și credințelor populare despre timpuri și anotimpuri, care au fost șlefuite generații de-a rândul, dar peste care s-a așternut uitarea în ultimele decenii. Această carte este și un prilej de recuperare și rememorare a lor.

“Povești din calendar”este o carte începută pe un blog acum  5 ani, când mai întreprindeam din când în când câte o călătorie în timp, spre copilăria mea ajutându-mă de memorie, dar mai ales de cărțile de folclor din preajmă. Din ele mai apoi vă povesteam și repovesteam aici poezii sau povești. Era o nevoie de a scoate din uitare poveștile neobișnuite, necunoscute, prăfuite, dar atât de vii, profunde și în același timp candide. Mai era la mijloc și intenția de a le face mai citibile, mai apropiate de cititorul mic sau mare contemporan.

De ce din calendar? Calendarul popular este modul prin intermediul căruia societățile tradiționale priveau lumea, fiind în același timp sistemul de gândire în jurul căruia se ordona timpul lor cotidian sau cel sacru, respectiv magic. Faptul că fiecare moment, zi, oră, lună, anotimp erau investite cu un anumit tip de încărcătură magică, a dat naștere unei diversități debordante de povești cu caracter apotropaic.  – Iulia Iordan, autoarea cărții

Cartea este disponibilă spre vânzare în librării și online.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.