Terapie asistată de animale, pentru suflete

Terapie asistată de animale – era un concept străin pentru mine, îl conștientizam, dar empatia și starea pe care mi-o confereau, m-au determinat să nu cercetez problema.

Nu obișnuiesc să inserez subiectivism în materialele de pe știricim.ro, dar, de data aceasta, mă depășește și voi lăsa rândurile să vorbească de la sine.

Duminica este o zi de relaxare, în care viața este mai frumoasă și ne bucurăm de tot ce ne înconjoară. Este minunat că ne putem folosi de trup, de minte, de spirit, conștiință, în deplinătatea funcționalității lor, nu-i așa? Nu conștientizăm cât de norocoși suntem dacă bifăm toate cele menționate. De ce spun acest lucru? Pentru că într-o zi de duminică, asemenei altor zile, unii nu pot percepe lumea așa cum o facem majoritatea. Nu o percep datorită unor minusuri pe care hazardul le-a proiectat lor, așa, ca la ruletă.

Un element – noroc este că sunt și oameni ale căror activități au la bază ajutorul social, tratamentul specializat și metodele alternative de a face bine. Cui? Tuturor sufletelor care au nevoie.

Duminica trecută nu a fost o zi confortabilă, pentru că am ales să ies din starea de confort. Am fost la un eveniment minunat: Ziua porților deschise – organizată de echipa Terapie Si Activitati Asistate De Animale Bucuresti. Am întâlnit copii minunați, suflete patrupede și oameni care își au un rol de admirat. 

Terapia cu animale ajută oamenii să își îmbunătățească în mare măsura calitatea vieții lor, atât prin Terapia Asistată de Animale, cât și prin Activități Asistate de Animale. Echipa consiliază familii care doresc un câine în viața lor i nu știu ce li s-ar potrivi.

Terapie Asistată de Animale (TAA) reprezintă orice formă de intervenție terapeutică ce se desfășoară în prezența unui animal, cu participarea directa a acestuia. Activitatea este bazată pe interacțiunea pozitivă dintre acesta și persoana umană, care produce efecte directe asupra persoanei.
terapie-pentru-copii terapie-cu-animelele
Cui se adresează această tehnică de terapie asistată de animale, care sunt ariile de aplicare?
  • terapia traumelor;
  • terapia persoanelor abuzate fizic și emotinoal;
  • terapia în procesul de separare, divorț sau deces;
  • intervenția TAA în integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, fie copii sau adulți, la școală sau la locul de muncă;
  • dificultăți de adaptare la medii sociale sau familiale noi, cum este cazul refugiaților sau a copiiilor adoptați;
  • programe speciale pentru persoanele din centre speciale de tratament sau din căminele de bătrâni sau, în cazuri și mai speciale, a persoanelor private de libertate.
Activitatile Asistate de Animale (AAA) sunt activități bazate pe interactiunea pozitivă dintre oameni și câini. Acestea oferă oportunități motivaționale, educaționale și recreaționale de îmbogățire a calității vieții. AAA se realizează într-o varietate de medii de către traineri specilizați, paraprofesioniști si/sau voluntari, în asociație cu animale care întrunesc anumite criterii.
  • AAA sunt intalniri ocazionale unde oamenii si animalele “se intalnesc si se saluta”.
  • Aceeasi activitate poate fi repetata de la o persoana la alta si se poate desfasura simultan cu mai multe persoane.
  • AAA au un obiectiv general pe care il putem definii cel mai bine prin imbunatatirea calitatii vietii. Nu exista obiective ce trebuiesc indeplinite si nu se pastreaza neaparat activitatea de la o intanire la alta. Au un caracter spontan.
  • Nu necesita conditii deosebite sau un cadru special unde sa se desfasoare. Se pot sustine oriunde si oricand.
  • Durata si frecventa ntalnirilor este planificata dinainte, dar nu ȋn mod individual ci vizand grupul.
  • Pot fi activitati destinate grupurilor inchise sau unui numar deschis de participanti.
  • AAA se bazeze pe bucuria de a face lucruri impreuna oameni si animale. Se adreseaza doar persoanelor carora le face placere compania unui animal si care au un comportament potrivit.
 Filmul de mai jos completează foarte bine mesajul acestui articol.

Imaginile transmit clar limbajul sufletelor. Iar de multe ori, minunile vin de unde nu ne așteptăm. Dna Luciana mi-a povestit de câteva cazuri, printre care al unui copil, ale cărui prime reacții de interacțiune au avut loc datorită unui patruped, căruia a vrut să îi dea de mâncare.

terapie-autism

Aflați mai multe despre beneficiile acestor activități asistate de animale, pe site-ul asociației: terapiecuanimale.ro. O echipă de specialiști vă stă la dispoziție.

terapie-cu-animale

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.