Tichetele sociale, şansa copiilor săraci de a merge la grădiniţă

Familiile sărace au o nouă motivaţie de a găsi educaţia preşcolară utilă pentru copiii lor. Tichetele sociale sunt un stimulent important pentru ca părinţii să îşi dorească să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi să aibă grijă că aceştia vor frecventa programul educaţional.

Senatul a aprobat proiectul de Lege privind acordarea tichetelor sociale pentru stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii dezavantajate.

Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,  a propus această inițiativa legislativă, în urma colaborării cu Asociația OvidiuRo.

Prin programul “Fiecare Copil în Grădiniță”, Asociația OvidiuRo a dublat rata de prezență a copiilor săraci la grădiniță, de la 40% la 81%, și a dovedit impactul pe termen lung al stimulentelor: 98% dintre copii s-au înscris la școală, iar 65% continuă să aibă prezență foarte bună.

Condiţiile necesare pentru a putea beneficia de aceste tichete sunt următoarele:

– copiii trebuie să meargă la grădiniță zilnic sau să aibă o scutire oficială;

– părinții trebuie să participe la o activitate lunară.

Suma de 50 de lei pe lună reprezintă un motiv suficient de implicare a părinților fără venituri, metoda de plată (tichetele sociale) este un alt factor pozitiv. Tichetele, primite de majoritatea magazinelor, sunt mai bune decât banii pentru că:

  • sunt mai ușor acceptate de către alți membri ai comunității ca o formă de ajutor social;
  • sunt mai ușor de distribuit și monitorizat;
  • sunt mai puțin interschimbabile (cumpărarea de țigări sau alcool este exclusă);
  • sunt îndreptate direct către nevoile de hrană ale copiilor.

La nivel internațional, investiția în educația timpurie de calitate s-a dovedit a fi de 10 ori mai eficientă decât orice altă metodă de combatere a sărăciei sau de prevenire a abandonului școlar.

Potrivit Băncii Mondiale, România ar câștiga circa 1 miliard de euro pe an în productivitate crescută și taxe dacă cei mai săraci cetățeni ar fi mai bine educați. România are peste 4.1 milioane de copii sub vârsta de 18 ani; cu o rată de abandon școlar de 18,5%.

Sursa foto: www.ovid.ro

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.