Motivare ca la Hollywood

Se întâmplă uneori să observați la copilul dumneavoastră o timiditate accentuată, o lipsă a încrederii, o permanentă nevoie de aprobare, un spirit negativist, interes scăzut pentru activități sau teama de eșec. Și vă doriți să puteți să îi transmiteți optimism, mai multă încredere în el însuși, mai multă determinare, însă nu știți cum să îl impulsionați ori să îl ajutați să fie mai pozitiv și determinat în acțiunile sale.

Încrederea în sine este considerată o gândire și o convingere solidă că poți reuși să faci ce ți-ai propus prin propriile tale forțe. Pare destul de simplu, însă trebuie conștientizat că încrederea în sine a copilului nu se construiește într-o singură zi, ci trebuie formată și consolidată în timp, încă de la vârste fragede. De asemenea, trebuie să țineți cont și de faptul că dumneavoastră, părinții sunteți modele pentru copii, iar stările și comportamentele vor fi preluate involuntar de cei mici.

Suzanne Vallières, psiholog francez susține că părinții au un rol major în cizelarea încrederii și stimei de sine ale copiilor: „Stima de sine și încrederea în propriile capacități sunt deseori scăzute în cazul copiilor care întâmpină probleme la școală, mai ales la copiii care au fost protejați excesiv; aceștia se descurajează cu ușurință, le este greu să își conștientizeze propriile forțe și calități, se simt câteodată vulnerabili, chiar plini de anxietate.”

Un tătic celebru, Tyrese Gibson (interpret R&B, rapper și actor) își motivează fiica de 6 ani într-un mod ingenios, timp în care fetița trece prin mai multe stări: râde, conștintizează seriozitatea exercițiului și se bucură de momentul îmbrățișării care atestă faptul că a dus la capăt intenția tatălui, de a face jocul motivațional.

Mesajul pe care rapperul îl transmite este cât de poate de explicit. Conștient de faptul că încrederea în sine a fiicei sale începe prin educația parentată și se dezvoltă încă din copilărie, acesta îi ține fetei o lecție despre încredere: „Când ai încredere, când îți spui numele, te uiți în ochii acelei persoane.” Tyrese punctează micile gesturi ale fetei, care transmit timiditate și nesiguranță, corectându-i intervenția cu una demnă de o persoană hotărâtă.

Lecția continuă cu sfatul de a ignora părerile celorlalți, în detrimentul cunoașterii de sine, a propriilor capacități și perspective. Întrucât repetiția este „mama învățăturii”, artistul cere fetiței să repete după el: „Eu sunt minunată, eu sunt importantă, determinată, eu sunt deșteaptă, eu sunt frumoasă, eu sunt specială, pot să fac față cu toată încrederea din lume, pot să privesc orice persoană în față și să spun: eu sunt Shayla Gibson, eu sunt minunată, sunt inteligentă, nimeni nu mă poate opri decât eu. Singura persoană care poate să îmi stea în cale sunt eu, iar eu stând în calea mea, nu este o opțiune… Eu mă iubesc, deci nu contează dacă tu ma iubești, căci eu mă iubesc pe mine.”

Psihologul de servici: Ruxandra

Mentalitatea colectivă americană este bazată pe filosofia învingătorului și a celui care cucerește lumea: eu sunt cel mai bun, cel mai frumos, cel mai deștept. Aceste idei însă pot duce la un Eu hipergonflat care se crede invincibil. Riscul este să se dezvolte o stimă de sine fără limite, iar când realitatea intervine totul să se prăbușească. Motivația și încrederea în forțele proprii se construiesc într-un mod mai complicat, iar bazele se pun de la începutul vieții. Încrederea se naște prin interacțiunea cu părinții. Un părinte anxios transmite copilului teama și frica de a explora lumea, iar de aici imaginea de sine devine deficitară.

Mai jos vă prezentam clipul, care v-ar putea inspira în motivarea copiilor, cu mențiunea că acest video a fost distribuit de 291.917 ori și apreciat de peste 295 mii de internauți.

Despre Ruxandra Niculescu

Psiholog clinician, psihoterapeut.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.