De la iubirea necondiționată la frica de animale

Cățelușii și pisicuțele sunt animale domestice, deseori întâlnite în casa unei familii. Cățeii sunt însă o problemă odată ce devin agresivi și mușcă, la fel cum pisicile sunt de temut dacă zgârie. De ce capătă aceste animale care îți sunt așa de dragi un comportament agresiv și cum să te aperi de ele?

În copilărie înveți animalele, să le recunoști, să le imiți onomatopeic, ce anume fac ele, pe care este bine să le iubești și de care să te ferești. Cățeii și pisicile se obișnuiesc foarte repede cu cei cu care conviețuiesc, uneori chiar asumându-și responsabilități față de copii. Sunt multe dovezi video ale internauților care filmează cățeii având grijă de bebeluși sau salvându-i în situații critice.

Însă nu toți copiii interacționează îndeaproape cu un câine sau o pisică și, deși au tendința de a se apropia de ele și a le arăta afecțiunea, animalele devin violente. Mircea Popoiu, de profesie medic veterinar, ne dă câteva clarificări privind comportamentul animalelor de companie și cum să alegem un animal de casă:

Agresivitatea are la bază mai multe cauze, fiind o manifestare de apărare, deci uneori justificabilă pentru supravețuirea individului. Ea poate fi teritorială, ierarhică, de frică, o tulburare de comportament, atunci când este de natură patologica.

Majoritatea problemelor apar ca rezultat al faptului că tendința omului este de a-i integra în familie ca pe un membru uman și astfel ignorând natura lor comportamentală de specie. Animaluțele, de mici au tendința de a-și asigura un loc ierarhic în grup și amuzați de reacțiilor lor drăguțe de “agresivitate”, stăpânii nu numai că nu dezaprobă un astfel de comportament, ci chiar îl încurajează.

Când acesta crește, și dupa ce și-a învățat “lecția”, comportamentul devine o problemă, remediabilă, dar cu efort susținut. Ca soluție pot recomanda discuții cu persoane abilitate (dresori, etologi, crescători sau chiar stăpânii animalelor de companie) care te pot orienta cu privire la tipul, rasa animalului ce ți se potriveste și la adoptarea unui comportament educativ adecvat care îți va dezvolta companionul într-un animal echilibrat care va aduce bucurie în sânul familie. Cazurile de agresivitate sunt rare, în general stăpânii sunt multumiți de companionii lor.”

Pe scurt, este bine să te ferești de animale pe care nu le cunoști, întrucât o mișcare bruscă sau o mimică necunoscută animalului îi pot sugera că vrei să îi faci rău, se va speria și va dori să se apere prin lătrat, zgâriat sau chiar mușcătură.

Odată cu maturizarea, vei învăța să recunoști un animal agresiv care fie doar își apără teritoriul, fie a fost maltratat și se apără de oameni manifestându-se agresiv față de intențiile tale de afecțiune. Cât timp ești copil și nu cunoști animalul, te sfătuim să stai deoparte, cu atât mai mult dacă nu ai un adult în preajmă care să poată interveni.

Elevul de servici: Octavian

„La nașterea unui cățeluș, animăluțului îi este frică de noi. Totul este nou și ciudat pentru el, iar nouă ni se pare foarte drăgălaș, dar cu timpul, el crește, se face mare și începe să nu-i mai fie frică de oameni. Pe la 3, 4 ani, unele rase devin imense, acest fapt aducând și agresivitatea unui cățel. Lumea începe să se sperie, iar în unele cazuri de agresivitate, se poate ajunge chiar la uciderea animalului respectiv.”

Octavian Ștefănescu

Despre Octavian Ștefănescu

Are 10 ani și este un elev silitor. Îi place matematica și este foarte disciplinat.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.