Dovleac de Halloween - Halloween pentru copii - Tiffany Maria

O nouă perspectivă a sărbătorii de Halloween

Halloween este mai mult decât o sărbătoare împrumutată, este momentul jocului de rol și al activităților părinte-copil. Aparent o inițiativă tematică specifică marketing-ului abuziv, Halloween merită o nouă perspectivă, pozitivă, care ajută părinții să își înțeleagă copiii.

Teamă, frică, sperieturi, teroare, anxietate, răzbunarea (după Trick or Treat!), scene macabre și farse mai mult sau mai puțin nostime, dar cu siguranță periculoase; toate acestea sunt aspecte care definesc stări și întâmplări specifice de Halloween. Însă Halloween poate și ar cam trebui să fie doar despre distracție, joc de rol și activități de grup, fie în familie sau cu alți copii.

Halloween pe grupe de vârstă

În contextul unei vieți agitate, conduse de tehnologie și activități lucrative supra solicitante, părinții experimentează dorința de a aplica, mai ales pentru copiii lor, acel joie de vivre.  De aici și atenția oferită fiecărei oportunități de a se bucura de momentele în familie și de fiecare etapă a copilăriei.

Copii cu vârste între 0-2 ani

Hainele cu tematică sunt o idee bună pentru a construi amintiri deosebite copilului. Se necesită și o ședință foto, de la care nu pot lipsi dovlecii sculptați și câteva roade de toamnă. Figurinele din fetru, care imită diverse personaje spectifice fenomenului Halloween, sunt la mare căutare de către părinții care vor să costumeze copiii de micuți, pentru un plus de farmec al primilor ani de viață.

Copii cu vârste între 2 și 4 ani

După 2 ani, copiii pot merge și se pot juca singuri. Halloween-ul este un prilej de a interacționa și cu altfel de jucării, cu tematică, pe care să le asocieze acestei sărbători. Odată ce va crește, noi și noi informații despre conceptul Halloween îi vor fi dezvăluite.

Încă de la 3 ani copiii experimentează ideea de costumație, mai ales dacă părintele îi cumpără periodic vestimentații asemeni hainelor personajelor cu care copilul interacționează prin prisma desenelor animate, a cărților sau a filmelor. Pentru a-i da ocazia să aleagă o costumație, părintele poate să întrebe copilul care este personajul său preferat, pentru a putea ulterior să îi confecționeze sau achiziționeze o astfel de ținută și accesorii pe măsură.

Un mic party tematic cu copiii apropiați este binevenit, pentru a nu ține copilul străin de aceste practici, mai ales dacă este deja integrat în grupuri (de la grădiniță, de la locul de joacă,etc.).

Este ideal să i se prezinte copilului doar aspectele frumoase, pozitive ce țin de acest moment, pentru a nu îi induce stări de teamă, mai ales dacă acesta nu a interacționat cu produse media de așa natură. Cum să faceți din Halloween o poveste pentru copil, am scris aici.

Temerile, fricile, se dezvoltă încă din prima etapă de viață și se manifestă nu doar datorită monștrilor, dar și datorită absenței mamei, chiar și pentru scurt timp. Este esențial ca părintele să înțeleagă că aceste lucruri sunt normale, sunt parte din emoțile naturale și că soluția vizează dezvoltarea încrederii în sine a copilului, crearea unui cadru familiar sau măcar inserarea unui element cunoscut, precum o jucărie pe care o cunoaște bine.

Teama de întuneric este una dintre fricile des manifestate încă de bebeluș, pentru că micuțul nu poate vedea și își pierde reperele și se simte lipsit de apărare. Alte temeri ale copiilor sunt teama de zgomot, de necunoscut, de noapte și întuneric.

Este recomandat ca poveștile de Halloween spuse copiilor să nu activeze aceste temeri, mai ales că sunt corelate cu personaje inexistente și lucruri cu care nu vor interacționa în viață. De altfel, temerile pe care le vor asocia cu sărbătoarea, le pot resimți de fiecare dată când este întuneric, când țipă cineva sau se aude un tunet.

Cum gândirea logică a copiilor nu este încă bine conturată, le este greu să discearnă realitatea de fantezie, de unde și teama lor de vrăjitoare, fantome, monștri.

  • Trucuri psihologice pentru părinți – Cum să ne educăm copilul 0-3 ani, Suzanne Vallieres

Copii cu vârste între 4 și 7 ani

Dorința copiilor de a se costuma în anumite personaje începe să aibă o semnificație. Copilul va alege personajul pe care îl place, cu care ar vrea să se identifice, fie datorită faptelor cu care este asociat, fie pentru că găsește elemente comune între personaj și însemnătatea Halloween.

Se recomandă părinților să afle motivele alegerii personajului în cauză, pentru a înțelege de ce anume copilul se identifică cu acesta.

După 3,4 ani (depinde de dezvoltarea fiecăruia) copilul știe și despre lupta dintre bine și rău și de multe ori găsește maleficul o sursă de inspirație, poate pentru că este diferit sau controversat. Tot în această perioadă, jocul de rol este extrem de important, pentru că un anume comportament decriptează trăiri, simțiri ale copilului.

Dacă există un interes crescut doar pentru personaje negative, iar jocul de rol este însoțit de acte violente, se recomandă discuții părinte copil și eventual consultarea unui psiholog.

Întrucât grupurile sunt o reală influență, iar produsele media cu care copiii interacționează includ și partea înfricoșătoare a Halloween-ului, părinții trebuie să fie pregătiți să gestioneze stările de frică, teamă, sperieturi. De altfel, trebuie să poată explica pe înțelesul copilului, ce anume înseamnă de fapt această sărbătoare și de ce este asociată cu aspecte morbide, fantome, strigoi, vrăjitoare malefice.

Frica de elemente percepute drept înspăimântătoare trebuie gestionată cu atenție. Copilul nu va percepe lucrurile cu spaimă, decât dacă îi sunt prezentate de așa natură sau este speriat, ori luat prin surprindere și atribuie persoanei/ personajului o stare de respingere, de teamă.

Copiii vor resimți aceste temeri văzând reacția exagerată a celorlalți în fața unui eveniment. Altfel, frica intensă sau oroarea altuiva în fața unui păianjen sau a unui șarpe îi poate face pe copil să dezvolte aceeași teamă.

  • Trucuri psihologice pentru părinți – Cum să ne educăm copilul 0-3 ani, Suzanne Vallieres

Se recomandă trasarea unei linii clare între lumea personajelor de poveste și a desenelor animate și lumea reală, în care nu există nici monștri, nici strigoi sau vrăjitoare și scheleți amenințători. Unghiul de abordare al părintelui, al cadrelor didactice pot da o nouă perspectivă sărbătorii, care nu implică elemente înspăimântătoare pentru copii.

Jocul de rol este partea plăcută, dar este important ca adulții să supravegheze această activitate, mai ales pe cea de grup, pentru ca acțiunile copiate ale personajelor alese să nu influențeze negativ un alt copil.

Părinții se pot pregăti de acest eveniment cu ajutorul copiilor. Pregătirea dovlecilor este un moment bun pentru o activitate părinte-copil, pentru a spune povestea Holleween-ului și a explica farmecul acesteia.

Activitatea de echipă stimulează implicarea copilului cu mici intervenții și îi dezvoltă încrederea în sine, dar și abilitățile practice. Este necesară planificarea clară a activităților fiecăruia, punctarea importanței fiecărui pas, pentru ca acestea să valorifice fiecare implicare și să se desfășoare armonios. La sfârșitul activității, aprecierile devin o necesitate, pentru că sporesc motivația, satisfacția activității și bucuria momentului și a rezultatelor muncii sale.

Pregătirea dovlecilor este un moment bun pentru a spune povestea Holleween-ului și a explica farmecul acesteia.

Copii peste 7 ani

După 7 ani, copiii fac parte din mai multe grupuri, experimentează accentuat dorința de competiție și epatare, iar Halloween-ul poate deveni un moment potrivit pentru a face mici răutăți sau a se costuma într-un personaj constroversat pentru a uimi și a face farse celor apropiați pentru a-și dovedi priceperea în a speria sau a stârni hazul, chiar dacă e caracteristic umorului negru.

Părinții trebuie să aibă o relație apropiată și să se asigure, atât cât se poate, că farsele nu implică un oarecare pericol.

Documentare realizată cu ajutorul următoarelor resurse:

Trucuri psihologice pentru părinți – Cum să ne educăm copilul 0-3 ani, Suzanne Vallieres

Profesorul de succes, 59 de principii de pedagogie practică, Ion-Ovidiu Pânișoară

http://www.descopera.ro/cultura/1018911-halloween-sarbatoarea-spiritelor

Trick or Treat! Halloween Baby - Tiffany Maria. jpg

Mențiune: bebelușa Tiffany, modelul din fotografii, a fost atent îngrijită și învelită cu prosop cald, pentru a nu simți un disconfort în timpul scurtei ședințe foto. Mulțumim!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.