Educație sexuală

Lecție controversată în manualul de clasa a IV-a

Educația sexuală este un subiect controversat în România. În ciuda inițiativelor de introducere a acestei materii în programa școlară, Ministerul Educației nu a luat o hotărâre fermă în acest sens. În acest timp, tinerii află despre sexualitate din varii surse, rareori de la părinți. 

Weekend-ul acesta un mesaj controversat a devenit viral. Mesajul descrie indignarea unui utilizator de facebook cu referire la o imagine dintr-un manual școlar. Fotografia se vrea a fi pagină dintr-un manual de clasa a IV-a, în care este explicat un act sexual printr-un limbaj explicit.

Sursele din online susțin că mesajul ar fi plecat de la Daniel Buzdugan, care a postat următoarele: “Păi cu așa manual de educație sexuală (cică e o propunere pt. clasa a IV-a) să te tot apuci de treabă, că oricum era prea lungă copilaria! Hai să devenim adulți de la 7 ani, zic:((( Ferească Dumnezeu! Ceva oribil!”

Dacă în anii 90 singurele inițiative de educație sexuală se rezumau la igiena corporală, ședințe ținute de companii care prezentau produse pentru fete, și câteva sugestii oferite la ora de biologie, în prezent, tinerii se informează de pe internet, chiar și fără voia părinților, dar și din cercul de prieteni. Reprezentanții educației încă sunt de părere că această materie este un subiect tabu și evită introducerea lui în școli.

Gravitatea subiectului este însă aceeași, indiferent de caz. Statisticile susțin că 3 din 10 românce nu folosesc nici o metodă de contracepţie, iar bolile cu transmitere sexuală și în cazul copiilor sub 14 ani. Zeci de organizaţii neguvernamentale au avut inițiative de a convinge responsabilii din Ministerele Educaţiei şi al Sănătăţii să ia în considerare introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli.

Tocmai acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la veridicitatea postării și respectiv a presupusului manual, despre care se menționează că ar fi adresat claselor a IV-a.

Faptul că elevii îşi încep viaţa intimă tot mai devreme este o realitate şi ar trebui educaţi în acest sens. Respingerea utilizatorilor pe facebook este datorată gradului descriptiv explicit și faptului că se pune accent pe plăcerea pe care o conferă actul, ceea ce poate stârni curiozități, efectul fiind opus intențiilor lecției.

Analizând situația în alte țări, aflăm că în Suedia, educația sexuală este predată obligatoriu în școală încă din anul 1956 și se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani și se extinde pe subiecte diferite în anii ce urmează. În Japonia, educația sexuală este predată elevilor de 10, 11 ani, atingând subiecte biologice, precum menstruația și ejacularea.

În U.S., studenții primesc educație sexuală măcar o dată între 7 și 12 ani, majoritatea instituțiilor școalare având în programă educația sexuală pentru clasele a V-a și a VI-a. Dar sistemul de educaţie britanic este încă şi mai ambiţios: în grădiniţele britanice, copiii de patru ani sunt învăţaţi despre homosexualitate.

Reacțiile părinților la postarea virală oferă o perspectivă la fel de controversată ca topicul în sine. Cu siguranță fiecare părinte dorește să depășească momentele penibile cu copilul său, dorește să evite sarcini nedorite ale fetelor sau boli cu transmitere sexuală. Indignarea manifestată se datorează faptului că mesajul nu este adaptat unui elev de 10 ani și drept urmare, se consideră o lecție inadecvată.

Iată câteva dintre comentariilor utilizatorilor facebook:

  • Se predă în clasa a IV-a în România. Vi se pare normal??? Doamne ferește!! trăim într-o țară de tot râsul! Să vedeți ce întrebări or să ne pună copiii noștri când ajung acasă după o lecție de genul??
  • Copii trebuie informați despre sex dar nu în clasa a IV-a ..
  • Fura copilăria copiilor cu informații prea dure prea devreme.
  • Doamne ferește, în ce hal am ajuns, și mai spun ca cei 7 ani de acasă contează în viațî, când ei le fură copilăria cu aseameanea lecții.
  • Ne mirăm de toate astea din lipsa de educație, dar totuși, lasați copiii să fie copii și să își trăiască copilăria cu jucării, nu cu articole despre sex…
  • Cand copii, baieti si fete de clasa IV-a, la 10-11 ani, ajung la aceasta tema/subiect o sa zica pe la diferite “colturi” hai sa vedem/incercam/exersam cum e! Atunci de ce in massmedia luam atitudine fata de etnia rroma ca practica “casatoria” si astfel de acte la 12 ani!? Doamne ce asemanare in gandire la romani (rom-tara/Romania) si rromi/tigani! Cred ca totusi noi romanii, mai ales cei din educatie trebuie sa fim mai profunzi si selectivi in gandire si sa educam copiii romani, dar si rromi la o varsta mai adecvata, dupa 14 ani, cand au cat de cat discernamant (diminuat, e adevarat), cum era inainte. Atunci probabil vom avea mult mai putine cazuri de pedofilie si violuri. Si apoi educatia mai tine si de acasa, din familie!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.