Interesul băieților pentru poveștile cu prințese și zâne

Majoritatea poveștilor celebre, ecranizate de Disney și care au invadat piața cu produse personalizate sunt despre prințese, zâne, tinere fete populare și mai puțin despre prinți, magi sau eroi urbani. Însă cât de încântați sunt băieții de aceste povești în care de fiecare dată, personajul principal este ea, prințesa, zâna, fata simplă?

Lumea fantastică îi atrage pe copii, e o lume minunată în care sunt posibile fel și fel de lucruri, este o lume ce-i fascinează pe copii, iar prin intermediul ei, aceștia încearcă să transpună realitatea înconjurătoare lor, realitate pe care o cunoaște adresând întrebări. Fetele învață din basme despre valorile familiei și despre marea dragoste, iar băieții despre drumul inițatic și responsabilitățile pe care vor trebui să și le asume.

Indiferent de interesul propriu, copiii trebuie să interacționeze în repetate rânduri cu povești care sunt adresate celuilalt gen. Spre exemplu, dacă fetițele trebuie să afle despre Batman și Spiderman, băieții vor avea ca sarcină să afle și să știe despre toate prințesele, reginele, sirenele, luptăroarele din desene șamd.

Interesant de aflat este gradul lor de interes atunci când sunt nevoiți, ca pentru cultura lor generală, să asculte despre poveștile frumoaselor personaje feminine. De regulă, un copil reține un mesaj atunci când se identifică cu personajul, ceea ce nu este cazul pentru băieți vis-a-vis de poveștile cu personaj feminin principal.

Nu întâmplător, într-o anumită perioadă copiilor le place îndeosebi un anume basm şi vor să-1 asculte doar pe acela: îl ascultă iar şi iar, nu se mai satură de el, iar celelalte basme nu-i interesează. în momentul respectiv acela e „basmul lor”, basmul care vorbeşte despre problema pe care o au atunci. Îşi vor schimba preferinţele atunci când vor depăşi respectivul moment din propria evoluţie.” ( Santagostino Paola, 2008)

Elevul de serviciu ne va oferi opinia lui despre cât de entuziasmat este de poveștile cu zâne și prințese.

Elevul de servici: Octavian

Pentru mine, acest lucru este foarte nesatisfăcător. Poveștile precum Cenușăreasa nu sunt prea interesante pentru băieți, dar pentru fete sunt frumoase, mai ales pentru fetițele de la 1 an până la 4, 5 ani. Verișoarei mele îi plac foarte mult aceste povești cu prințese, dar la un moment dat începe să se plictisească…fiindcă ei nu prea îi plac nici păpușile prea mult.

Octavian Ștefănescu

Despre Octavian Ștefănescu

Are 10 ani și este un elev silitor. Îi place matematica și este foarte disciplinat.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.