Festivalul IEI dedicat copiilor

Festivalul IEI dedicat copiilor și iubitorilor de tradiții

Festivalul IEI dedicat copiilor și iubitorilor de tradiții își va desfășura prima ediție anul acesta, în București,  între 8 – 11 iunie, la inițiativa Asociației Gradusart.

“RomânIA cu povești” este un eveniment care își propune să aducă în atenția tuturor IA și meșteșugul popular și reprezintă o nouă dovadă că există interes pentru a păstra tradițiile românești.

Într-un articol anterior menționam tinerii care continuă să cânte muzică populară, astăzi însă vorbim despre cultura semnelor țesute, cultura iei care rămâne moștenire în familie și duce povestea mai departe.

Obiectivul proiectului este de a induce copiilor și adulților bucuriile experimentate în vremurile de odinioară, la țară, alături de bunici, trăind și simțind datinile și obiceiurile transmise din moși strămoși.

Activitățile principale din cadrul Festivalului “RomânIA cu povești” vor fi:

  • prezentarea IEI – port și simbol național,
  • întâlniri și ateliere practice de cusut ie,
  • povești despre simbolurile ce apar pe veșmintele populare,
  • ateliere de arta povestirii având ca temă basmele românești,
  • sesiuni de cusut semne populare – adaptate copiilor –
  • ateliere de împâslit…zâne.

Specialiști care cunosc semnele portului popular vor fi gazdele de onoare și vor dezvălui coduri secrete și tehnici ce stau la baza artei cusutului popular.

Unicitatea și autenticitatea Festivalului vor fi subliniate de: muzică tradițională, expoziție de ii și fotografii inedite, pâine cu maia, bragă, precum și o serie de proiecții video.

Festivalul IEI dedicat copiilor are loc între 8 și 11 iunie 2017

*CUM S-A NĂSCUT ACEST POIECT ?

„RomânIA cu povești” s-a născut ca urmare a inițiativei #donezpentruie lansată de Alexandra Giucă cu ocazia zilei de naștere:

”Anul acesta am împlinit 30 de ani. Pe 17 Martie 2017. Și am decis să îmi donez ziua cadou. Demersul a fost numit #donezpentruie. Tot ceea ce sunt eu astăzi reprezintă rezultatul unor oameni. A celor care mi-au oferit gratuit cunoaștere, iubire, zâmbete, zile și nopți nedormite, povești și basme necitite, dar rostite, ierni pline de simplitate, cu mere și covrigi la gura sobei, dimineți de toamnă cu miros de pământ și struguri, după-amiezi de vară pline de fân și flori….

E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare. Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei. IA. Acesta este cauza pentru care îmi donez ziua cadou.” – susține Alexandra Giucă 

România cu povești- Festivalul IEI dedicat copiilor

DESPRE ASOCIAȚIA GRADUSART

Asociația Gradusart a fost înființată din dorința de a sprijini și derula proiecte culturale, educaționale și sociale cu important impact cultural, social și educativ. Este formată din jurnaliști, oameni de cultură, de radio și televiziune, care prin activitățile lor doresc să readucă și să păstreze vie memoria și cultura acestei țări.

Asociația GradusArt este cea care a realizat, timp de doi ani, proiectul de teatru radiofonic ”Culori radiofonice în 1001 de voci” (în parteneriat cu Radio Trinitas) un program dedicat copiilor nevăzători sau deficienți de vedere din România, iar în 2016 a organizat la București primul Festival Internațional de Arta povestirii pentru copii ce s-a intitulat “Suntem povești”.

Sunteți invitați în perioada 8 -11 iunie să faceți parte din acest frumos proiect, RomânIA cu povești ! Locațiile de desfășurare vor fi Cărturești Verona și Clubul Țaranului (MȚR).

Pentru înscrieri și rezervări la Festivalul IEI dedicat copiilor și iubitorilor de tradiții: office.gradusart@gmail.com

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.