Melc codobelc, alfabetul distractiv

Melc codobelc – alfabetul distractiv este o carte pentru copii cu abordare jucăușă, care vine în întâmpinarea cadrelor didactice și a părinților, oferind suport în procesul de învățare oferit celor mici.

Cartea prezintă versuri ușoare și jucăușe  cu un ghid haios, Melcul, care ghidează copii prin parcul cu litere. Din dorința de a face paginile interactive, cartea oferă labirinturi și puzzle-uri. Obiectivul principat este învățarea alfabetului și recunoașterea literelor la finalul activităților.

Melc Codobelc cuprinde un altfel de Alfabet prezentat de un Melc poznaș, cu poezii individualizate fiecărei litere, în imagini de context pentru conținutul poeziei. Grafica literelor permite ca literele să poată fi colorate odată cu imaginile.

Grupul țintă este constituit din copii de 4-7/8 ani, adică grupa mijlocie și mare de la grădinițe, grupa zero și afterschool în școli.

Alfabetul distractiv poate constitui un cadou util și frumos cu ocazia serbărilor școlare, a zilelor de Moș Nicolae sau Moș Crăciun, a onomasticelor sau zilelor aniversare ale copiilor.

Cartea realizeaza multe conexiuni, multe corespondente: versuri – imagini prezentate, litere-culori, numere- culori, întrebări din fizică, gramatică, igiena și biologie, gastronomie, geografie, cultură generală, etc.

Se poate utiliza de același copil timp de 2 -3 ani, ‘rezolvarea’ tuturor cerințelor făcându-se pe măsură ce copilul crește, astfel:

  1. La început (4/5 ani) el poate colora litera din alfabet, imaginile – fiinte, lucruri- și poate recunoaște corespondența vers-imagine.
  2. Apoi, la grupa mijlocie, se pot dezlega labirinturile și puzzle-urile și se poate adăuga poezia dedicată fiecarei litere, poezie- catren, cu un ton glumeț, copilaresc, astfel încât copilul învață  în joaca tot alfabetul.
  3. La 6-8 ani pot rezolva și cerințele interdisciplinare.

Am închipuit totul ca fiind o plimbare printr-un parc. Și cum în parc ne și odihnim, am invitat copii ca din când în când să se așeze pe o băncuță și să coloreze puzzle-uri ori să dezlege labirinturi, evident, însoțite de versuri. Cărticica se numește ‘Alfabetul Distractiv’ și face parte din seria , “Melc Codobelc”. Cartea este în deplina concordanta cu programa școlară și îndeplinește toate condițiile pentru a constitui un ajutor pentru cadrele didactice, părinți și copii, susține Daniela Marcu, autoarea cărții.

Daniela Marcu este de profesie inginer chimist, doctor în chimie, cercetător științific principal gradul trei, autor de brevete de invenții și al unor articole apărute în reviste românești și internaționale. În prezent este pensionară.

Cartea se poate procura prin comandă la adresa de e-mail  mdaniela45@yahoo.com  unde puteți solicita câteva pagini-pilot.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.