„Dineu cu proşti” pe 28 şi 29 iunie la Palatul Naţional al Copiilor

Pe 28 şi 29 iunie sunteţi invitaţi la un spectacol emblematic: Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea şi mulţi alţii aduc pe scena Sălii Mari a Palatului Naţional al Copiilor îndrăgitul „DINEU CU PROŞTI”.

În savuroasa partitură, e vorba despre o joacă de oameni mari: un grup de intelectuali, plictisiţi de viaţa pariziană, se ţine de şotii: în fiecare miercuri seară se întâlnesc pentru un “Dineu cu proşti”. Adică fiecare dintre ei, după ce a scotocit după cel mai prost dintre proşti şi i-a întocmit cu meticulozitate dosarul, îşi aduce la întâlnirea simandicoasă exemplarul.

Peste fundaţiile scriptice bine legate vine în regia impecabilă a lui Ion Caramitru, suflul desăvârşit al unei distribuţii cum nu se putea mai nimerite: Horaţiu Mălăele în rolul prostului trist şi binevoitor; Ion Caramitru, în rolul editorului versat; Medeea Marinescu, amanta beţivă şi isterică; Alexandru Bindea, portărelul mucalit, care tace şi face; Costina Ciuciulică/Teodora Mares, soţia delicată, discretă, dar puţin nefericită; Dorin Andone/Tomi Cristin, un om de lume, degajat şi Alexandru Georgescu, un medic precaut şi categoric.

Horaţiu Mălăele îi dă viaţă lui François, personaj pe al cărui schelet pune carne cu o migală desăvârşită, probabil cu aceeaşi scrupulozitate cu care François plămădeşte poduri din beţe de chibrit.  Astfel, preţ de o oră şi jumătate, prostia aproape inocentă, dar teribilă, a lui François răsare senină, cu o graţie burlescă: dacă după o gafă a lui François te aştepţi, din clipă-n clipă, să dea iar cu bâta-n baltă de mama focului, nu te înşeli. O s-o trântească mult, mult mai rău! Până când o să te doară pieptul de atâta râs. Însă pe fundul bălţii în care prostul loveşte, naiv şi sistematic totodată, cu bâta, se ascund profunzimi subtile, pe care bine-ar fi să nu le scapi din vedere. Nu că altminteri Dineul… n-ar fi delicios!

Ca întotdeauna, dincolo de tot amuzamentul, în comedie se înfige câte-o suliţă de tragic. În spatele prostului de menajerie se ascund drama şi tristeţea. Astfel încât, după ce te-ai zguduit de râs o oră şi jumătate, te trec fiori pe şira spinării când François, care se prinde în final de schemă, rosteşte cu lacrimile-n gât şi cu un tragism de care nu l-ai crede în stare pe un gogoman ca el: “Să vă gândiţi de 1.000 de ori înainte să spuneţi despre cineva că este prost!” Lecţia adevărată o încasează tocmai cei care se credeau geniali: “De două ore primesc palmă după palmă. Aţi reuşit să-i răzbunaţi pe toţi proştii, de la toate dineurile!”, rosteşte la final gazda festinului.

Biletele pentru toate spectacolele găzduite de Palatul Naţional al Copiilor sunt disponibile la casa de bilete Startickets de la Palatul Naţional al Copiilor şi online pe startickets.ro, bilete.ro şi blt.ro.

 Dineu_28_29iunie

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.