“Ce mă face să fiu eu?”, atelier de filosofie pentru copii

Piața este variată în ceea ce privește cursurile pentru copii. Noi ne propunem însă, să vi le prezentăm pe cele care chiar sunt extraordinare și au un impact pozitiv în dezvoltarea copilului, mai mult decât o simplă interacțiune sub formă de joc. O oportunitate este Atelierul de filosofie cu tema “Ce mă face să fiu eu?”, ce are loc sămbătă, 30 ianuarie,  la Seneca Anticafe.

Atelierele de filosofie au reînceput.  Ce se întâmplă în cadrul acestor ateliere? 

Tema Ce mă face să fiu eu? are ca punct de plecare un fragment din Vrăjitorul din Oz de Frank Baum, poveste îndrăgită de copii. Cei mici vor reflecta la legătura dintre corp și suflet, aflând despre conexiunea inimă – creier și vor căuta răspunsuri la întrebări surprinzătoare, contribuind cu noi întrebări despre a simți și a gândi.

De unde a pornit ideea acestor ateliere?

În luna noiembrie a anului 2014 a început seria de ateliere de filosofie pentru copii. Prin aceste ateliere, copiii sunt încurajați să își pună și mai multe întrebări decât de obicei, să fie mai liberi în a se exprima și mai critici în a judeca, dar și mai răbdători în a asculta și mai toleranți în a accepta alte opinii. Punctul de pornire îl constituie metodele educative inventate de doi profesori americani, Mattew Lipman și Thomas E. Wartenberg, care au creat conceptul de filosofie pentru copii și apoi l-au implementat cu succes în mai multe școli din Statele Unite ale Americii. În cadrul atelierelor, textele din literatura pentru copii, precum Sânziana de Mattew Lipman, Vrăjitorul din Ozde Frank Baum, Copacul cel darnic de Shel Silverstein sau Broscoii de Arnold Lobel, reprezintă un element esențial.

Care sunt reacțiile copiilor la un astfel de atelier?

“Reacțiile copiilor sunt cele mai diverse pentru că este un atelier ofertant, cu multe direcții de urmat atât pentru ei, cât și pentru educator. Copiii au multe de spus despre aproape orice subiect. Am ales însă subiecte care îi preocupă pe majoritatea la diverse vârste și în diversele etape prin care trec”, susține Iulia Iordan, educator cultural.

Ce impresii au părinții după experiența copilului? 

“Feedback-ul părinților este foarte interesant. Foarte mulți ne-au spus că își aduc copiii nu neapărat pentru deschiderea acestora spre gândirea critică, ci în scop terapeutic. La primele ateliere despre curaj, am avut parte chiar de confesiuni emoționante ale copiilor. Sunt copiii care nu au ratat nicio temă. Vin cu plăcere și idei și acest lucru ne determină să venim cu teme noi și interesante, cu metode pe care nu le-am folosit deocamdată și poate chiar cu invitați speciali în edițiile viitoare.  Pregătim lucruri noi pentru luna februarie”, povestește Iulia.

Părinții au posibilitatea de a rămâne în incinta Seneca Anticafe când copilul participă la program, pentru o taxă de 8 lei/oră, plătibili direct la instituția-gazdă.

Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului  la emailul: programari@asociatiadadece.ro

Atelierele de filosofie pentru școli: Acest program educativ se adresează deopotrivă școlilor primare, conceptul fiind adaptat diverselor grupe de vârstă cu care se lucrează. Atelierele se pot desfășura la sediul școlilor, cu un grup de minimum 10 de copii și maximum 20 de copii.

Persoană de contact: Iulia Iordan – 0722 482 080

gradinite@asociatiadadece.ro

Atelier de filosofie

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.