Valeriu Țurcanu, cel mai tânăr Ministru – pentru o zi –

Valeriu Ţurcanu, elev al Liceului Pedagogic „V. Lupu” Iaşi și Alumni JA a fost de curând Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru o zi. Cum a reușit elevul să aibă această experiență și ce atribuții a avut, aflăm din interviul ce urmează. 

Știricim: Felicitări, Valeriu! Pe 14 decembrie ai avut o zi specială. Spune-mi, ce semnificație a avut pentru tine această titulatură, de Ministru?

Valeriu: Titlul onorific ”Ministru pentru o zi” reprezintă rezultatul muncii depuse, atât în perioada realizării aplicației, cât și în ziua de preluare a cabinetului ministerial și a atribuțiilor corespunzătoare.

Știricim: Care au fost etapele pentru a fi Ministru, chiar și pentru o zi?

Valeriu: Prima parte este reprezentată de cercetarea pe care am realizat-o în domeniul politicilor și strategiilor implementate de Franța și țările scandinave în privința stabilirii unui parcurs evolutiv optim al sectorului demografic. Altfel spus, timp de două săptămâni am citit, am analizat și chiar am tradus diverse articole, studii și statistici privitor la egalitatea de șanse, angajarea femeilor în câmpul muncii sau forme de parentalitate. Partea a doua, consider că a fost cea mai interesantă, dominată de dinamismul oamenilor angrenați în uimitoarea și totodată istovitoarea muncă pe care o depun în cadrul ministerului, de zecile gigabytes de informație cu care operează mintal și pe care trebuia să le asimilez pe parcursul unei zile într-un ritm accelerat și în special de interacțiunea propriu-zisă cu înalții funcționari ai ministerului, care, depășind formalismul specific demnitarilor, au fost cât se poate de umani și mi-au dat sfaturi valoroase, acele de care are realmente nevoie un tânăr în devenire, de care am eu nevoie.

Știricim: Care este opinia ta despre această inițiativă?

Valeriu: Proiectul este unul de talie națională, de aceea implică tineri din diferite colțuri ale acestei țări care pot avea un aport constructiv, atât în direcția relațiilor dintre oficiali și tineri, cât și în privința contribuției directe a acestora prin aducerea, în vizorul figurilor reprezentative ale instituțiilor centrale ale statului, a ideilor valoroase care ar putea marca activitatea ministerului, respectiv a întregii societăți prin importante schimbări, pe termen lung. Deci participarea în cadrul acestui proiect de anvergură națională m-a onorat și totodată mi-a oferit posibilitatea dobândirii unei experiențe care a rămas adânc întipărită în memoria mea, marcându-mi benefic personalitatea, modul de a percepe lumea și de a gândi, a fost o experiență cu adevărat copleșitoare. ”

Știricim: Cum pot cei interesați să aibă parte de aceeași experiență?

Valeriu: Aplicând în cadrul acestui proiect, concurenții stabilesc un plan de acțiuni, o strategie sau un proiect pentru ameliorarea activității ministerului pentru care au optat, astfel trebuie să realizeze o cercetare privitor la organizarea și activitatea respectivului minister. A doua parte reprezintă directa interacțiune cu înalți oficiali, astfel punând în valoare întregul ”arsenal” cognitiv și social pe care l-am dobândit, începând cu principiile de etică și de protocol până la cunoștințe aprofundate ale domeniului de activitate a ministerului, contextul politic, fie național actual, fie internațional sau elemente de leadership. Ultima parte reprezintă oportunitatea de a viețui într-o absolută autonomie în metropola bucureșteană.

Știricim: Este ziua aceasta un preview? Ce beneficii ți-a generat acest proiect?

Valeriu: Beneficiind de stăruința Consiliului Național al Elevilor de a-mi face posibilă cazarea în București cu o zi înainte, am încercat viața cosmopolită, plină de lumini, oameni ale diferitor culturi și națiuni, întâmplări uimitoare, aglomerație, altfel spus de învălmășeala marilor orașe. În urma acestui proiect, am dobândit un plus de valoare, un plus de cunoștințe, deci un plus de experiență care a fortificat cetatea personalității mele, făcând ca perspectiva devenirii să fie mai promițătoare, mai sigură și mult mai luminoasă, datorită aspirațiilor mai înalte spre care tind acum.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.