Andrei Ionita

Andrei Ioniță, marele câștigător al Concursului „Tchaikovsky”

Agenda media promovează cu mândrie succesului lui Andrei Ioniță, un tânăr român  care a obţinut Premiul I şi Medalia de Aur pentru performanţa sa în cadrul Ediţiei a XV-a a Concursului Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” la secţiunea violoncel, desfăşurat în perioada 16 – 30 iunie în Moscova şi Sankt Petersburg. Spectacolul a fost urmărit de milioane de oameni din aproximativ 170 de țări, reușita românului fiind apreciată la nivel internațional.

În vârstă de doar 21 de ani, Andrei Ioniță este absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 “Iosif Sava” din Bucureşti,unde a lucrat cu profesoara Ani Paladi, iar în prezent studiază la Universitatea de Arte UdK din Berlin, sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz.

Finala a avut loc în Marea Sală a Filarmonicii din Sankt Petersburg, unde, acompaniat de orchestra simfonică dirijată de Nikolai Alexeev, Andrei Ioniţă a interpretat „Variaţiunile pe o temă rococo” op.33 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Concertul nr.1, op 107 în Mi bemol major pentru violoncel şi orchestră de Dmitri Şostakovici.

Profesorul Jens Peter Maintz și-a felicitat elevul în mod oficial, pe pagina de facebook: “Bravo to my student Andrei Ioniță!!!”. Marele premiu îi va aduce noi oportunități tânărului, care deja a anunțat că va pleca în turneu în Finlanda, Germania, Japonia și posibil chiar China în luna noiembrie.

andrei ionita tchaikovsky   Andrei Ionita - Concurs Tchaikovsky   andrei ionita concurs

Andrei Ioniţă este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care amintim concursurile internaţionale ARD în Munchen 2014, “Feuermann  Grand Prix” în Berlin 2014, “Aram Hachaturian” în Yerevan, Armenia 2013, premiul “Landgraf von Hessen” oferit în cadrul Academiei Kronberg 2012, concursurile “J.J.Dotzauer” în Dresda şi “David Popper” în Varpalota, Ungaria 2009, “Vatelot-Rampal” la Paris 2007, precum şi Marele Premiu la concursul “Lira de Aur”, Suceava 2008. Andrei Ioniţă susţine o bogata activitate concertistică, atât în ipostază camerală, precum şi solistică, printre care se numară apariţii în Paris (Dome des Invalides şi Petit Palais), Moscova, Sankt Petersburg (Sala Mare a Filarmonicii), Berlin (Philharmonie, Deutsche Oper, Konzerthaus), Munchen (Herkulesaal, Prinzregententheater), Basel, Hamburg, Roma, Arezzo, Tunis, dar şi concerte pe scenele filarmonicilor din ţară: Bucureşti – Ateneul Roman, Iaşi, Ploieşti, Arad, Piteşti, Sibiu, Craiova. În noiembrie 2015, violoncelistul român va susţine un concert de debut ca solist cu orchestra Deutsches Symphonie-Orchester în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin. Andrei Ioniţă cântă pe un instrument Goivanni Battista Rogeri din anul 1671, oferit de către fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.